Sugestije o izmjeni Odluke o naknadi za korišćenje privremenih objekata na obali rijeke Bojane

February 4, 2012   | news

Sekretar za privedu i ekonomski razvoj Valdet Adžemović je poslao dopis nadleznim ministarstvima sa sugestijama na izmjeni Odluke o naknadi za korišćenje privremenih objekata na obali rijeke Bojane.

Ovim pismom lokalna uprava jos jednom daje podrsku iniciativi vlasnicima ribarskih kucica koji ne žele da njihovi objekti budu tretirani kao objekti koji služe kao vikendice, i da se svrstavaju kao komercijalni objekti nego da se tretiraju posebnom kategorijom, ribarska kucica .

Pismo je prosljedjeno

Ministarstvu ekonomije
Ministarstvu održivog razvoja i turizma
Ministarstvu Finansija
JP Morsko Dobro

Crna Gora

Mali i zi

Opština Ulcinj

Komuna e Ulqinit

Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj

Sekretariati per ekonomi

 

Br/Nr: 08 – 584/1 -12

Ulcinj / Ulqin , 30.01.2012godine

 

VLADA CRNE GORE

n/r – Igor Lukšić, predsjednik

 

Podgorica

 

Predmet: Sugestije o izmjeni Odluke o naknadi za korišćenje privremenih

objekata na obali rijeke Bojane

 

Poštovani Predsjedniče,

Na 44. sjednici Vlada Crne Gore održanoj 08.12.2011. godine na predlog JP Morsko Dobro tačka 11. Vlada je donijela zaključke o privremenim objektima na obali rijeke Bojane.

S obzirom da je ovim zaključcima donešena odluka da se termin ribarske kuće ukine i da se uvede novi način obračunavanja naknade za zakup-korišćenje privremenih lokacija u skladu sa predloženim cjenovnikom od strane JP Morsko

Dobro, mišljenja smo da bi isti trebalo ponovno razmotriti i vratiti termin ribarska kuća.

Naime JP Morsko Dobro je u svom obrazloženju za ukidanjem termina ribarska kuća dostavljenom Vladi, kazalo da uvažavajući da visina zakupnine zavisi od kvadrature i kategorizacije privremenog objekta, odnosno činjenice da je

privremeni objekat prepoznat kao vikend objekat ili ribarska kućica, JP cijeni da za 2011 godinu treba izbjeći nedorečenost, koja je posledica nepreciznosti kriterijuma koji određuju da li je neki objekat vikendica ili ribarska kućica u smislu objekta male površine i manjeg stepena izgrađenosti.

Cijenimo da je istim kriterijumima vršena nadoknada i u 2010 godini, i smatramo da je bilo dovoljno vremena da se ukoliko se uvidjela nedorečenost, odnosno nepreciznosti kriterijuma, krene u izradu novih kriterijuma u cilju očuvanja rijeke Bojane i njenih vrijednosti ribarskih kućica, a ne isključivanjem istih.

Takođe ovom odlukom nisu zadovoljni ni vlasnici ribarskih kućica koji ne žele da njihovi objekti budu tretirani kao objekti koji služe kao vikendice, i da se svrstavaju kao komercijalni objekti.

Mi kao lokalna samouprava podržavamo njihovu inicijativu, pa shodno tome,molimo Vas da jos jednom razmotrite navedenu odluku, da se razmotri usvajanje novih kriterijuma za kategorizaciju ribarskih kućica u saradnji sa lokalnomsamoupravom i ribarima na Bojani.

Smatramo da bi ova nova kategorzacija u skladu sa donesenim kriteterijumima i formiranje komisije koja bi izvršila procjenu kućica sprečila dalja nezadovoljstva ribara i mještana opštine Ulcinj.

U cilju iznalaženja rješenja ovog problema, kao i očuvanja autentičnosti i turističke atrakcije, odnosno prirodnih vrijednosti rijeke Bojane, molimo Vas da razmotrite naše sugestije i predloge.

 

Unaprijed hvala,

 

S poštovanjem,

V.D. SEKRETAR

                                                  Valdet Adžemović     

 

 

Dostavljeno:

Ministarstvu ekonomije

Ministarstvu održivog razvoja i turizma

Ministarstvu Finansija

JP Morsko Dobro

 

Izvor: Opština Ulcinj

1