Ulcinj je grad u Crnoj Gori, a ne crnogorski grad

February 4, 2012   | news

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka kazao je da aktuelna situacija i odnos države prema albanskom narodu navode na razmišljanje da Ulcinj trenutno nije crnogorski grad, već samo grad u Crnoj Gori.

Insistirajući da odgovori na pitanje koje su “Vijesti” u nedavnom intervjuu postavile gradonačelniku Nazifu Cunguu da li je za njega Ulcinj crnogorski grad ili grad u Crnoj Gori, Zenka je rekao da je za takvu percepciju zaslužne vlasti koje su u poslednjih 30 godina donosile odluke koje nijesu uvijek korespondirale sa interesima Albanaca u Crnoj Gori.

“Za sada je percepcija takva, a da li će Ulcinj biti i crnogorski grad i da li će se Ulcinjani osjećati komotno u Crnoj Gori kao u svojoj državi, isključivo zavisi od države. Za to je potrebno samo malo više volje i rada na demokratizaciji društva”, kazao je Zenka u intervjuu “Vijestima”.

Da li su tačne spekulacije u javnosti i dijelu medija o raskidanju koalicije DUA i DPS-a na državnom i lokalnim nivoima?

To nije tačno. Riječ o spekulacijama. Koalicija funkcioniše obostrano korektno, s tim što svako poštuje svoje programe i partijske interese.

Za sada smo zadovoljni tim odnosima, a važno je da nas nijesu vezali sitni interesi nego evropske i evroatlanske integracije, što je DUA dokazala u ključnim i istorijski bitnim momentima za Crnu Goru. Naravno, usvajanje izbornog zakona je korak unazad kao i predlog Zakona o javnom redu i miru.

Mislite na upotrebu nacionalnih simbola?

Da. Sramotno je da u 21. vijeku raspravljamo o upotrebi nacionalnih simbola i sankcijama ukoliko se oni koriste. Ne želim da ulazim u igre oko definisanja nacionalnih simbola jer znamo da Albanci imaju jedan jedini simbol, a to je zastava. Nije to zastava samo države Albanije, već zastava svih Albanaca.

Kosovska zastava u skorije vrijeme dobiće još jednu zvjezdicu koja će simbolizovati postojanje crnogorskog naroda na Kosovu. S pravom očekujem da Crnogorci na Kosovu ili u Albaniji, nose i viju zastave Crne Gore. Tako ni nama niko drugi ne treba da spočitava, pokazuje ili usmjerava kako da definišemo naš simbol. Ne dolazi u obzir da na našim privatnim veseljima ili svadbama nosimo bilo koju drugu zastavu, osim naše. Ne vidim ni razlog zašto bi to nekom smetalo.

Opširnije u štampanom izdanju

Samir Adrović
Vijesti

10