TO Ulcinj: Dva direktora u jednoj fotelji

February 17, 2012   | news

Najjužnija crnogorska opština je sigurno jedina opština na svijetu koja u ovom trenutku ima dva direktora Lokalne turističke organizacije (LTO). Zvuči nevjerovatno ali upravo takav zaključak može se donijeti ukoliko se u lokalnoj upravi, odnosno u LTO informišete ko je na čelu te organizacije. Ako pitate predstavnike izvršne vlasti u Ulcinju, ko je direktor LTO, saopštiće vam da je to Minir Karamanaga koga je nedavno, barem tako kažu, predsjednik opštine imenovao na mjesto direktora. S druge strane, ukoliko isto pitanje postavite službenicima te organizacije, oni će vam saopštiti da je direktor bez sumnje Ali Redža, čovjek koji se na toj funkciji nalazi poslednjih nekoliko godina. Ova političko-pravna zavrzlama već danima je jedna od glavnih tema u opštini, koja do prije neku godinu nije imala ni TO, a kamoli direktora. Prvi čovjek Ulcinja Nazif Cungu tvrdi da je nedavno, na osnovu odluka IO TO, na mjesto vršioca dužnosti direktora Lokalne turističke organizacije imenovao Minira Karamangu.
–Ne postoje dva, već jedan čovjek na čelu te organizacije, i njegovo imenovanje je u skladu sa zakonom. U skladu s tim mi ćemo se i ponašati, a svaki eventulani problem koji bi mogao da remeti rad TO rješavaće nadležni sud- kazao je Cungu našem listu. S takvim stavom predsjednika opštine ne slaže se Ali Redža koji tvrdi da je on jedini direktor, da je još uvijek u mandatu, a da su nelegitimni svi drugi koji se predstavljaju da su na tom položaju. On je ispričao svoju verziju događaja, nudeći konkretne dokaze.
-Neformalno sam obaviješten da je održan sastanak fiktivnih organa TO (Skupština, Izvršni odbor), a fiktivni su, jer mi kao organizacija nijesmo o tome obaviješteni, niti kod nas postoje tragovi da je nešto sazvano i održano. Nijesu nam poznate ni odluke koje su tom prilikom donijete, niti su nam one proslijeđene. Mi smo se zbog toga više puta obratili funkcionerima opštine koji su odgovorni za rad organa uprave i javnih službi, ali ni do danas, evo već par mjeseci, nijesmo dobili tražene dokumente, odnosno saziv te skupštine, odluke i zapisnik. Prema tome, zaključili smo da je u pitanju politička igra i tvrdim da je TO i svi njeni organi u mandatu, koji može prestati, ali na zakonit način. Mi nastavljamo da radimo u skladu sa Zakonom o turističkim organizacijama i drugim propisima koji regulišu tu oblast- kaže za „Dan“ Ali Redža. Prema njegovim riječima, iza čitavog problema stoji jedna grupa političara na vlasti u Ulcinju koja je, kako tvrdi, formirala paralelne organe TO kako bi sprovela neke političke dogovore.
-Neformalno saznajem da je takvo ponašanje proizašlo iz sporazuma partija na vlasti po kome čelna funkcija TO treba da pripadne jednoj od njih. Mislim da je predsjednik opštine zloupotrijebio ovlašćenja, jer on nema mandat da postavlja vršioca dužnosti direktora, odnosno da ga smjenjuje, tvrdi Redža i dodaje da po Statutu organizacije Skupština TO koja je u mandatu bira izvršni i nadzorni odbor, predsjednika TO, a onda, na osnovu konkursa, izvršni odbor bira direktora.
– Stari Izvršni odbor nije razriješen i u mandatu je pa navodno novi nije ni mogao raditi poslove iz svoje nadležnosti. Što se mene tiče, ja sam spreman da odgovorim na sva pitanja u vezi mog rada. Nije problem ni moje razrješenje, ali isključivo ako se poštuje zakonom propisana procedura. Čini mi se da, kako stvari sada stoje, jedino nadležni sud može razriješti taj problem. Do tada ja nastavljam da radim redovno kao što sam i dosad, zaključio je Redža.

Opština blokirala finansije

Redža tvrdi da je lokalna vlast pokušala da blokira rad TO na način što je na kratko uspjela da zamrzne finansijska sredstva u jednoj banci koja ima filijalu u Ulcinju.
-Nekoliko dana nijesmo imali pristup sredstvima TO, ali je banka nakon dopisa nama i organima opštine ta sredstva odblokirala. U tom dopisu se navodi da je na osnovu dokumentacije u koju su imali uvid utvrđeno da sam ja odgovorno lice koje ima pravo da pristupi i raspolaže sredstvima sa žiro računa organizacije. Takođe, oni su konstatovali da opština nije dostavila valjana dokumenta što ukazuje da zakon i propisi nijesu na njihovoj strani, kaže Redža.

Ministarstvo turizma i NTO ćute

Zbog nastale situacije Ali Redža se obratio Ministarstvu turizma i održivog razvoja koje nadzire primjenu zakona iz te oblasti.
-Zbog odgovornosti funkcije koju obavljam obavijestio sam ih da se na nezakonit način ruši Turistička organizacija i njeni organi i tražio da se s NTO pozabave ovim pitanjem. Još uvijek nijesmo dobili nikakav odgovor i do tada nastavljamo da radimo sve poslove koji su u domenu rada jedne organizacije ove vrste. Obišli smo nekoliko sajmova turizma, pripremamo se da učestvujemo na onima koji će tek biti organizovani, štampamo propagandni materijal, riječju, radimo. Sve ovo što se dešava ometa nas u tim poslovima, ali nećemo stati, kategoričan je Redža.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image
3