Ima nade za Port Milenu u Ulcinju

February 20, 2012   | news

Kanal više ne može da trpi
Za situaciju u kojoj se nalazi danas, jednako su zaslužne državne i opštinske službe, ali i nesavjesni građani.
Trajno rješenje problema koji već decenijama guši Port Milenu, pretvarajući je u najveću i najpoznatiju crnu tačku regiona, može se očekivati tek nakon usvajanja Prostorno-urbanističkog plana za Ulcinj, ali u resornom ministarstvu su svjesni da kanal više ne može da trpi.

Zato je Ministarstvo finansiralo izradu posebnog projekta, čijom bi realizacijom, nekad najveće mrestilište ribe na Mediteranu, a danas goli kanalizacioni ispust, nanovo zaživjelo i drevnom gradu vratilo stari sjaj. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma ističu da Opština Ulcinj ima punu tehničku, stručnu i finansijsku podršku za rješavanje tog pitanja.

“ Ministarstvo je preuzelo izradu studije izvodljivosti, elaborata procjene uticaja, idejnih i glavnih projekata. Sada se očekuje donošenje Prostorno-urbanističkog plana za opštinu Ulcinj koji je u fazi prednacrta, i drugih relevantnih prostorno-planskih dokumenata”,  kazali su iz ministarstva.

Foto: Vijesti

Potrebno hitno rješenje

Podsjeća se da je Ministarstvo finansiralo i izradu posebne studije, u okviru koje je analizirana do sada urađena relevantna prostorno-planska dokumentacija, predlozi i idejna rješenja za saniranje problema i buduća rješenja za kanal Port Milenu.

“Svjesni smo potrebe nalaženja hitnog rješenja za sprečavanje dalje devastacije samog kanala i područja koje mu gravitira. S tim u vezi, Ministarstvo je finansiralo i izradu posebne Studije izvodljivosti sa idejnim rješenjem problema prikupljanja otpadnih voda naselja koja gravitiraju potoku Bratica koji je postao otvorni odvod za otpadne vode u kanal Port Milena”, piše u dopisu koji je potpisala PR Ministarstva Milica Lekić.

I u Opštini su spremni da riješe problem Port Milene zbog čega su, kako je navedeno u pisanom odgovoru “Vijestima”, bužetom za 2012. u tu svrhu planirali da utroše 160.000 eura.

“Od tih sredstava, 100.000 eura je predviđeno da u saradnji sa resornim ministarstvima pristupimo izradi projekta čišćenja korita Port Milene. Ostala sredstva su namijenjena za sanaciju i osposobljavanje podvodnog ispusta Rt. Đerane koji posljednjih godina nije u funkciji. Sanacijom navedenog ispusta, zagađivanje Port Milene će značajno biti smanjeno”, piše u dopisu v.d. resornog sekretara Avdula Dervišija.

Foto: Vijesti

Morsko dobro obećalo novac

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, u “Morskom dobru” su najavili da će na račun budžeta Opštine Ulcinj usmjeriti 20 procenata ukupno ostvarenih prihoda u 2012. godini, od naknade za korišćenje morskog dobra na području te opštine.

“Planirani prihod za 2012. godinu, koji će Opština Ulcinj koristiti neposredno, iznosiće 200.000 eura”, najavili su iz Morskog dobra.

“Takođe, kada je u pitanju Port Milena, za izradu glavnog projekta uređenja lokaliteta na Rtu Đerane, od mosta za Adu do skele, opredijeljeno je 25.000 eura”, navode u “Morskom dobru”.

Ohrabrujući signali koji stižu iz Vlade, Opštine i “Morskog dobra” svakako su za pozdrav, jer Port Milena vapi za pomoć i traži konkretne i hitne mjere. Za situaciju u kojoj se nalazi danas, jednako su zaslužne državne i opštinske službe, ali i nesavjesni građani koji su uzimali njene obale. Kanal koji nosi ime posljednje crnogorske kraljice zaslužuje novi život i stari imidž koji je decenijama unazad sa drevnim kalimerama privlačio turiste i krasio brojne razglednice i časopise.

Projekat vrijedan 4 miliona

Postojeći most kod “Otranta”, kako tvrde u Ministarstvu turizma i održivog razvoja, biće uklonjen.

“Planskom dokumentacijom predviđeno je, u krajnoj fazi, kada se obezbijedi plovnost Port Milene, uklanjanje starog mosta upravo radi plovnosti, a u čiju svrhu se gradi i novi most na podizanje”, eksplicitni su u Ministarstvu za razliku od Opštine.

“Uklanjanje starog mosta Opština nije predvidjela, s obzirom na to da pristupni putevi prema novom mostu neće biti završeni u ovoj godini, tako da će most do daljeg biti u funkciji i služiti lakšem odvijanju saobraćaja u tom dijelu grada”, navode u Opštini.

Prema projekcijama Ministarstva turizma, za izgradnju, odnosno za realizaciju projekta potrebno je izdvojiti više od četiri miliona eura.

Samir Adrović
Vijesti

http://www.velikaplaza.info/gallery/video/stream.php?f=Velika_Plaza_movie_Jan_2009.flv