Hotel Otrant Ulcinj: Radnici otjerali advokata i zadržali ključ

February 22, 2012   | Ngjarjet - Events

Foto: DAN

Sindikat hotela „Otrant“ nije juče dozvolio predstavnicima advokatske kancelarije Prelević da u ime švajcarske banke NLB Interfinans uzmu ključeve hotela i tako ga fizički preuzmu nakon nedavne uknjižbe. Na protestu ispred zadnjeg ulaza u objekat radnici su verbalno napali Luku Stijepovića iz te advokatske kancelarije, odbivši da mu daju ključeve.
– Branili smo ovu državu i puškom, branićemo i hotel, zajedno sa našim familijama. Ti si prodao naš hotel drugome, gdje su ti kupci danas? Zašto si uopšte došao – samo su neke od poruka i pitanja koje su ogorčeni radnici uputili zatečenom Stijepoviću.
Predsjednik ulcinjskog sindikalnog povjereništva Šefki–Keko Ljamović je, u ime radnika, obavijestio delegaciju iz Podgorice da neće dozvoliti da iko uđe u hotel dok im se ne isplate plate i doprinosi za šest mjeseci.
– Novi vlasnik je preko zastupnika poručio čelnim ljudima sindikata Muzafera Suljovića i Iva Lukića da pripreme primopredaju ključeva, ali su radnici jednoglasno odlučili da to ne dozvole, dok Barkli ne reguliše obaveze prema njima – kazao je Ljamović.
On je podsjetio da je nedavno na sastanku kod premijera Igora Lukšića informisan da se traži partner koji će preuzeti upravljanje hotelom, a time i sve zaposlene.
–Sve to imam napismeno i očekujem da će tako i biti. Saznao sam da je od ukupne sume za koju je hotel prodat, Barkliju ostalo oko dva miliona eura. Sudskom odlukom smo ta sredstva blokirali i sada je samo stvar dobre volje banke i bivših vlasnika hoće li se zaposlenima isplatiti dug – rekao je Ljamović i dodao da se radi o 61 zaposlenom, od čijih zarada živi 385 članova porodica.
–Mjesecima nijesu primili ni euro. Ne spore želju novog vlasnika da fizički preuzme hotel, ali ne žele da ostanu bez zarada – objasnio je Ljamović i dodao kako se nada da će Ministarstvo turizma, zajedno sa bankom i bivšim vlasnicima, naći način da se ovaj problem riješi.
Nakon burne reakcije i poruka zaposlenih da ide odakle je došao, Stijepović se povukao, uz poruku okupljenim da firma koja zastupa banku nije adresa na kojoj treba da se žale i traže svoja prava.
– Meni je sve ovo vrlo neprijatno. Ovdje sam u ime banke, po dogovoru, i trebalo je da preuzmem ključeve, ali se, kao što ste vidjeli, okupilo pedesetak ljutih radnika koji su tražili da odem – izjavio je za „Dan” vidno uznemireni Stijepović.
Lani krajem novembra „Otrant” je prešao u vlasništvo NLB Interfinansa zbog duga od 10,6 miliona, a banka je prethodno objavljivala dva oglasa za prodaju hotela. Rusi su u septembru 2011. pokušali da reprogramiraju dug, ali nijesu uspjeli, nakon čega je direktor hotela Sergej Marov tražio da Vlada pomogne. On je predložio da pod određenim uslovima preda firmu, hotel i radnike državi, koja bi garantovala izmirenje duga. Vladi su se obratili hotelski i opštinski sindikat, a u pismu koje su uputili Savezu sindikata i ulcinjskom gradonačelniku tražili su da se stopira prodaja hotela, navodeći da im je to jedini izvor prihoda i da eventualni socijalni program neće omogućiti prihvatljiv nivo prihoda. Barkli je kupio „Otrant“ 2004. za 2,5 miliona eura, uz obavezu da investira još 4,5 miliona. Na kontroverznom tenderu, koji je kasnije bio predmet sudskog spora, Barkli je pobijedio „Šajo grupu“ Žarka Rakčevića sa bodom prednosti, a ključnu ulogu u pobjedi Rusa odigrali su bivši ministar Predrag Nenezić i bivši stečajni upravnik „Ulcinjske rivijere“ Miomir Jakšić.

M. KNEŽEVIĆ

Ranka da utvrdi ko se ugradio
Radnici su više puta pozivali državnog tužioca Ranku Čarapić da u što kraćem roku sasluša zaposlene, Nenezića i Jakšića.
–Zahtijevamo da nas gospođa Čarapić sasluša zajedno sa pomenutom gospodom, protiv koje smo podnijeli krivične prijave zbog zloupotreba. Tražimo da se sasluša i bivši vlasnik, koji je pred 120 radnika izjavio da prilikom privatizacije hotela nije plaćeno 2,5 miliona eura, nego mnogo više – kažu u Sindikatu „Otranta“.

Izvor: DAN

YouTube Preview Image