Camaj: Država Albancima ne izlazi u susret

February 28, 2012   | news

Država nije spremna da albanskom narodu u Crnoj Gori izađe u susret i pomogne u ostvarivanju prava koja mu pripadaju, ocijenio je juče funkcioner Demokratskog saveza u Crnoj Gori Nikola Camaj.
Predstavnik albanske koalicije Perspektiva Amir Holaj nedavno je kazao da će Albanci stečena prava tražiti pred Ustavnim sudom. Holaj je juče „Danu” kazao da je procedura predavanja žalbe u toku, kao i da će javnost biti obaviještena kada se taj proces dovede do kraja.
Nikola Camaj se nada da će Holaj pripremiti neophodne papire i pokrenuti sudski proces.
– Vjerujem da neće izostati podrška, prvenstveno poslanika albanskih partija. Ako inicijativa ne bude dovedena do kraja, očekujem od naših parlamentaraca da preko poslaničkog kluba upute zahtjev da se Albancima obezbijede prava koja im pripadaju Ustavom, a i ona koja Ustav ne definiše do kraja, a koja su im zagarantovana međunarodnim dokumentima – istakao je Camaj.
Navodi da Holaj nije tražio konkretnu podršku, ali da pozdravlja njegovu inicijativu.
– Ne očekujem povoljan rezultat, jer se zna na čijoj su strani svi sudovi u Crnoj Gori, pa i Ustavni sud. Ali, da bi se naši predstavnici kvalitetno bavili pitanjem stečenih prava pred međunarodnim organima potrebno je iscrpiti sve mehanizme ostvarivanja tih prava u Crnoj Gori – zaključio je Camaj.
Vlast, kako tvrde albanski opozicioni poslanici, nije pokazala dobru volju da poštuju zakone i Ustav kada se radi o autentičnoj zastupljenosti u Skupštini kao i o zastupljenosti u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave. Javni državni servis, tvrde oni, emisiju na albanskom jeziku od jednog sata nedeljno, skratila je na 45 minuta da bi je nedavno svela na pola sata. Smatraju da su usvajanjem izbornog zakona Albancima oduzeta politička stečena prava na pet poslaničkih mjesta, a donošenjem zakona o teritorijalnoj organizaciji, praktično je onemogućeno Malesiji–Tuzi da dobije punopravnu opštinu.
Mi. K. – Bo. M.

Izvor: DAN