NVO Mogul„Transparentno upravljanje obalom – zajedno protiv korupcije”

February 28, 2012   | Ngjarjet - Events

Reagovanje

Nevladina organizacija MOGUL je 22. februara u Ulcinju organizovala okrugli sto na temu „Transparentno upravljanje obalom – zajedno protiv korupcije”.
Morsko dobro podržava aktivnosti civilnog sektora i pruža sve informacije za koje se iskaže interosavanje, i učestvuje na okrugim stolovima očekujući da će se na tim raspravama doprinijeti kvalitetnijem i istinitijem informisanju javnosti o poslovanju Javnog preduzeća i ulozi i značaju Zakona o morskom dobru u funkciji zaštite najvrednijeg prirodnog i razvojnog resursa Države Crne Gore. U tom smislu izražavamo punu spremnost za ostvarivanjem saradnje sa svima koji su zainteresovani za ovu temu, a posebno sa lokalnim i mjesnim samoupravama. Međutim, na okruglom stolu, održanom u Ulcinju, od pojedinih prisutnih čule su se diskusije i reagovanja koja nemaju nikakve veze sa temom okruglog stola
Cilj ovog reagovanja poteba da se JP Morsko dobro želi da se jasno distancira od pojedinih istupa koji su iskoristili ovaj okrugli sto za sopstvenu političku promociju i destrukciju pozitivnih zakonskih propisa države Crne Gore. Morsko dobro nije adresa za iskazane tvrdnje da su Ulcinjani diskriminisani, niti smo diskriminatorska institucija na nacionalnom nivou, kako je rečeno na skupu, a pogotovo nismo adresa za pretenzije pojedinaca da raspolažu državnom teritorijom. Razumijemo ljutnju onih kojima nije uspjelo da otmu djelove državne imovine i da po njoj grade stambene i druge objekte, kao što se desilo sa zaleđem Velike plaže, koje nije u zoni morskog dobra. Kako izgled „zaštita“ prostora u njihovoj nadležnosti pokazuju primjeri: divlja gradnja na Rtu Đeran i Port Mileni, sa ogromnim brojem višespratnica, nekontrolisano izlivanje kanalizacionih voda direktno na Malu i Veliku plažu, čije rešavanje je isključiva zakonska nadležnost lokalne samouprave, a da ne govorimo o nekontrolisanom razbacivanju smeća, šuta, građevinskog i drugog otpada po zaleđu Velike plaže i drugim djelovima Morskog dobra, na čijem čišćenju već više godina ovo preduzeće odvaja ne mala sredstva.
Prenebregavanje, i ignorisanje ovakvih činjenica, koje drastično utiču na urušavanje turističke ponude i perspektive grada Ulcinja, želi se prikriti orkestriranom i neargumentovanom povikom na račun Morskog dobra. Politički motivisani nastupi pojedinaca koji su, očigledno, iskoristili okrugli sto za ličnu promociju i razračunavanje, nisu ostavili prostora za jednu vrlo potrebnu i konstruktivnu raspravu na temu transparentnosti upravljanja morskim dobrom – pod kojim naslovom je i sazvan ovaj okrugli sto. Samim tim on nije dao nikakve konkretne rezultate i pomake, već samo niz krajnje neosnovanih i netačnih optužbi.
Onima koji u Ulcinju ne žele prisustvo institucija Države Crne Gore ne možemo obećati baš nikakvu saradnju, već naprotiv, odlučno ćemo im se suprostaviti.

Sigurni smo da građani Ulcinja, umjesto ovakvih tonova i , kako reče jedan od prisutnih, pušaka iz devedesetih, više žele da se vrate turisti s kraja 80-tih godina.

JP Morsko dobro, 24.02.2012

http://www.velikaplaza.info/gallery/video/stream.php?f=Velika_Plaza_movie_Jan_2009.flv