Bardhi: Klubi i deputetëve Shqiptarë / Klub Albanskih poslanika

March 12, 2012   | Politika

KLUBI I DEPUTETËVE SHQIPTARË / KLUB ALBANSKIH POSLANIKA

 

P o d g o r i c ë, 10. 03. 2012

 

SKUPŠTINA CRNE GORE

Predsjedniku Ranko Krivokapić

 

P o d g o r i c a

 

Poštovani gospodine Predsjedniče,

 

Saglasno članu 187 i 188 Poslovnika Skupštine RCG, u prilogu Vam dostavaljam  poslaničko pitanje koju, u ime Kluba albanskih poslanika (Klubit të Deputetëve Shqiptarë),  postavljam  predsjedniku Vlade Crne Gore, gospodinu Igoru Lukšiću,  na Drugoj – posebnoj sjednici prvog redovnog (prolećnog) zasijedanja Skupštine Crne Gore (24. saziva) u 2012. godini, zakazanu za utorak, 13. mart 2012. godine, na Cetinje, povodom tačke dnevnog reda PREMIJERSKI  SAT I POSLANIČKA PITANJA.

 

S poštovanjem

PREDSJEDNIK KLUBA,

Mehmetr BARDHI, poslanik

 

 

 KLUBI I DEPUTETËVE SHQIPTARË / KLUB ALBANSKIH POSLANIKA

 

P o d g o r i c ë, 10. 03. 2012

 

 

VLADA CRNE GORE

Predsjedniku Vlade gospodinu Igoru LUKŠIĆU

 

P o d g o r i c a

 

 

Poštovani gospodine Predsjedniče,

 

U ime KLUBA ALBANSKIH POSLANIKA / KLUBIT TË DEPUTETËVE SHQIPTARË

postavljam sledeće poslaničko pitanje:

 

Dali  Vlada Crne Gore odnosno Vi kao Predsjednik Vlade,  planirate, a ako jeste, šta, na koji način i kako planirate da stvarno, na djelu, u životu obezbjedite gradjanima – pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica,  konkretno Albancima, da realizuju garantovana prava, Ustavom Crne Gore, iz 5. poglavlje “Posebna – manjionska prava, zaštita identiteta,  iz člana 79, tačke 3:

–          “ na upotrebu svog jezika i pisma  u… javnoj i službenoj upotrebi” i

tačke 10:

–          “na srazmjernu zastuplenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave”,

 

koja prava, za sada i do sada su ostala samo mrtvo slovo na papiru, a spadaju u osnovna prirodna, ljudska, historijska, nacionalna pa i stečena prava?

 

Poštovani Predsjedniče, možda i ovom prilikom nije na odmet potsjetiti da Albanci su autohton narod, u svojim vjekovnim ognjištima, jedan od najstarijih naroda, sa svojom bogatom, starom i priznatom kulturom i historijom, koji nikad nije pružio jorgan ni jatagan  osvajanja prema tudjim teritorijama, sa posebnim jezikom, koji spada u grupi najstarijih indo-evropskih jezika…, teritorije gdje živimo (sada u Crnoj Gori) odlukom Berlinskog Kongresa, prilikom medjunarodnog priznavanja Knjaževine Crne Gore (1878), od 1880, Ulcinj, Bar, a od 1912 i Malesija i Plav,  date su Crnoj Gori…. a da na Referendumu  od 21 maja 2006. godine, glasajući za suverenost Crne Gore postali državotvorni narod… smatramo da je vrijeme da vlasti države Crne Gore Albancima  nesmetano obezbjede da realizuju svoja prava i iz gore pomenutih sfera.

 

Molim Odgovor (i) u pisanoj formi.

 

S poštovanjem,

 

PREDSJEDNIK KLUBA,

 

Mehmet BARDHI, poslanik

YouTube Preview Image
4