Forca optužila javni servis da marginalizuje albance

March 16, 2012   | news

Vlast upravlja televizijom
Nova demokratska snaga (Forca) optužila je juče Radio-televiziju Crne Gore da je u službi DPS–SDP vlasti i da je subjektivnim pristupom u poslednjih nekoliko mjeseci informisanje na albanskom jeziku u Crnoj Gori dovela u nezavidan položaj.
Funkcioner Force Nail Draga kazao je na konferenciji za novinare da je smanjen broj zaposlenih u redakciji RTCG na albanskom jeziku, dok je u novoj programskoj šemi došlo do premještanja emisija na albanskom jeziku u druge nepovoljnije termine
– Umjesto da se poveća minutaža programa na albanskom jeziku, dešava se suprotno, iz čega proizilazi da ovaj medij nije u službi građana, već u službi vladajuće strukture, što je u potpunoj suprotnosti sa ravnopravnošću u oblasti informisanja u multikulturnoj i multinacionalnoj sredini kakva ja Crna Gora. Sa druge strane, stanje nije nimalo bolje ni u nedjeljnim novinama „Koha Javore” – upozorio je Draga.
On je naveo da su očekivali reakciju Ministarstva za ljudska i manjinska prava povodom ovih problema, kao resornog ministarstva u Vladi Crne Gore.
– Oni permanentno ćute, čime pokazuju da su se bavili ličnim problemima, ali ne i zaštitom građanskih i nacionalnih prava manjinskih naroda u Crnoj Gori, u kojima oblast informisanja ima značajnu ulogu – kazao je Draga.

 M.K.
Izvor: DAN