Optimizam i paradoksi Ulcinja

March 16, 2012   | news

Treću godinu zaredom Crna Gora nema dobru zimsku sezonu. Uz uglavnom lošu i nekonkurentnu ponudu, ključni razlog za to su vremenske neprilike. Tako je na početku 2010. godine preovladavala kiša, prošle je bilo malo snijega tokom zimskih raspusta, a ovog februara je sjever zemlje praktično ostao izolovan. U ovu se sezonu ušlo s mnogo optimizma. Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić je očekivao da će zimska sezona, uprkos činjenici da nedostaje hotela visoke kategorije i prave turističke ponude, biti nastavak uspješne ljetnje i da će se ostvariti bolji finansijski rezultati nego prethodne. No, više niko nema iluzija da bi se mogao ostvariti prošlogodišnji rezultat, kada je Crna Gora od zimske sezone zvanično prihodovala 50 miliona eura. Stoga su sada sve nade usmjerene u ljetnju sezonu, a optimizma ponovo ne fali. Vlasnici hotela i agencija svoj optimizam temelje na većem broju rezervacija, te najavi jačanja prodajnih i marketinških aktivnosti. Dodaju takođe da bi, ukoliko se ostvare rezultati na prošlogodišnjem nivou, to bio nesumnjivi uspjeh.

Najveći optimista u uspjeh sezone je direktor bečićkog hotela Splendid Žarko Radulović koji tvrdi da bi Crna Gora u 2012. mogla od turizma zaraditi – milijardu eura! Uslov je, kako ističe, da država osigura mehanizme kojima bi se veći dio sive zone uveo u regularne tokove.

Mnogo je otvorenih pitanja s kojima se u posljednje dvije decenije suočava crnogorski turizam. Dva su posebno aktuelna: kako ostvariti konkurentnost na međunarodnom tržištu i kako osigurati novac za nove investicije. Pošto turizam ovđe nikada nije doživljavan kao ozbiljan i pošten posao, već sredstvo za brzu i laku zaradu, a u vrijeme tzv. ekonomskog buma kao široko polje za pranje novca, logično je što se naša zemlja ne upravlja svojom turističkom budućnošću, nego se turizam ovoj zemlji jednostavno događa. Zato se niko ne iščuđava što tako sporo napreduje izgradnja infrastrukture za produženje sezone ili što je prosječna popunjenost hotela manje od 80 dana u godini. Da bi oni poslovali rentabilno, popunjenost bi morala biti bar dvostruko veća. U tom kontekstu je razumljivo što je, na primjer, završetak radova na jednoj dionici međunarodnog puta prema Albaniji (u blizini graničnog prijelaza Sukobin) planiran za 15. avgust!? Nevjerovatno zaista, ukoliko se zna da tim pravcem stiže oko četiri petine svih gostiju u Ulcinj, jer svi Kosovari u tu opštinu stižu uglavnom preko Albanije. A turisti iz Albanije su, po broju dolazaka i potrošnji, u samom vrhu i u primorskim i u zimskim centrima Crne Gore.

Turistički poslenici smatraju da je ovo znak za uzbunu i tvrde da će, ukoliko se čitav posao ne završi do 15. juna ili da se u najgoroj varijanti tada prekinu radovi, posljedice po ukupne rezultate sezone na ulcinjskoj rivijeri bile katastrofalne.

Crna Gora, dakle, ima malo aduta za poboljšanje i produžetak sezone. Posebno zato što će se ona odvijati u pojačanoj nervozi, jer će svi pokušati da što više zarade, kao i zbog činjenice što će se na novi ciklus investiranja morati sačekati još najmanje tri-četiri godine. To znači da će proći dosta vremena dok Herceg- Novi, Ulcinj i Kotor ne dobiju bar jedan veliki hotel sa četiri ili pet zvjezdica, a neizvjesno je da li će ove sezone biti otvoren Sveti Stefan.

Crnogorski turizam je takođe u nepovoljnoj poziciji u odnosu na konkurente zbog kredita koje otplaćuju turistička preduzeća i privatni stanodavci i visokih nameta. Tako su, na primjer, stope poreza na dodatnu vrijednost u Portugaliji 13, Italiji i Austriji deset, Španiji osam, Malti i Njemačkoj sedam, Grčkoj 6,5, a u Švajcarskoj svega 3,8 odsto! Adut Crne Gore može biti to što su pojedine zemlje na Mediteranu povećale cijene za predstojeću sezonu. Turska je poskupjela za četiri, Španija za dva odsto. Ali, neke druge države su ih snizile. Realno je očekivati da će cijene nešto skočiti i u Hrvatskoj.

Hrvati se ovog ljeta nadaju pravoj najezdi turista iz Njemačke. To je svakako direktna posljedica manifestacije TUI inside, kojoj je prošle godine bila domaćin Hrvatska. Možda će se naredne godine slično dešavati s Crnom Gorom. Jer, krajem ove godine u našoj zemlji će se organizovati kongres DRV, krovnog udruženja njemačkih putničkih agencija. Njemci, koji su svjetski prvaci u putovanjima, potrošili su prošle godine u inostranstvu čitavih 60 milijardi eura! A Crna Gora od turizma zvanično zarađuje tek jedan odsto od te sume!
Mustafa CANKA
MONITOR
YouTube Preview Image