Odbijen Prijedlog za izmjenu prostornog plana na lokalitetu Solane

March 27, 2012   | news

PROSTORNI PLAN REPUBLIKE CRNE GORE – PDF

Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje nije podržao Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana Crne Gore do 2020. godine koji je podnijela grupa poslanika.

Dokument, kojim se predviđaju izmjene Plana u dijelu koji se odnosi na lokalitet ulcinjske Solane, pripremila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS, a potpisali su ga poslanici Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju.

Prijedlog su podržali četiri predstavnika opozicije i poslanik Socijaldemokratske partije SDP Mićo Orlandić, dok su protiv njega glasali poslanici Demokratske partije socijalista DPS.

Orlandić smatra da je potrebno otvoriti raspravu o realizaciji Prostornog plana.

On je naveo da je namjena lokaliteta određena prije 100 godina i da se protivi njenoj promjeni.

Orlandić je kazao da parlament treba da zatraži od Vlade Izvještaj o realizaciji plana kako bi o njemu raspravljali na plenumu.

Dejan Milovac iz MANS-a ocijenio je da Solana loše privatizovana te da je 15 miliona kvadrata prodato za 800 hiljada eura.

“Po privatizacionom ugovoru vlasnik Solane Veselin Barović nije bio obavezan na socijalni program i zaštitu životne sredine”,rekao je on.

Milovac smatra da Parlament treba da iskoristi svoju kontrolnu ulogu.

On je podsjetio da je Direktorat za zaštitu životne sredine Evropske komisije ocijenio da je Solana posebno eko-stanište i da Crna Gora mora voditi računa o zaštiti takvih područja.

Poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović smatra da je suština problema što proces privatizacije ulcinjske firme nanosi građanima štetu od nekoliko desetina miliona eura.

On je pozvao Vladu da odgovori da li je spremna da zaštiti interes građana ili joj je, kako je dodao, cilj da omogući ljudima koji su bliski bivšem premijeru Milu Đukanoviću da se obogate.

“Nevjerovatno je da se 15 miliona kvadrata zemljišta proda za tako nisku cijenu. Taj novac za četiri godine može zaraditi samo narko diler”, kazao je Radunović.

Milan Knežević iz Socijalističke narodne partije ocijenio je da je Prijedlog pokušaj zaustavljanja Barovića da lokalitet Solane pretvori u građevinsko zemljište.

On je rekao da je Barović kupio Solanu za 800 hiljada eura, a da je prodaje za 250 miliona eura.

Knežević smatra da premijer Igor Lukšić stoji iza svih sumnjivih privatizacija, navodeći da je loše procijenio vrijednost firme.

“Solana je 1994. godine u vrijeme rata i sankcija bila procijenjena na 110 miliona maraka, a deset godina kasnije se prodaje za 800 hiljada eura”, naveo je on.

Predsjednik Odbora Branko Čavor naveo je da je Vlada zadužena za realizaciju plana i da je inicijativu trebalo uputiti njoj a ne parlamentu.

On je naveo da je tema zaštita životne sredine bitna ali da se rasprava pokušava ispolitizovati.

Knežević je rekao da je govorio o privatizaciji a ne politizaciji.

Milovac je rekao da je Vlada prodala 15 miliona kvadrata za 800 hiljada eura.

“Skupština propušta priliku da Vladu obaveže da radi posao koji je u javnom interesu”, dodao je on.

Halil Duković iz DPS-a ocijenio je da se više govorilo o privatizaciji a manje o zaštiti prostora.

“Više je priče bilo koliko će Barović zaraditi nego kako će se očuvati eko-stanište”, rekao je Duković.

Nimanbegu je rekao da ima dovoljno prostora za gradnju na primorju i da Solanu ne treba koristiti za tu svrhu.

Izvor: CdM/MINA

http://video.zoover.nl/media/play/2010/01/20100125130811_025.flv