Nema puta bez puta

April 12, 2012   | Ngjarjet - Events

Neuslovni dio puta dolinom Drine između Foče i Šćepan Polja, koji je u katastrofalnom stanju, trebalo bi opraviti prije početka letnje sezone

PODGORICA – Crnogorska turistička ponuda oduvijek se najviše oslanjala na tržišta u Regionu. Zemlje u okruženju tradicionalno su najbolja emitivna tržišta sa kojih, po pravilu, uvijek imamo stalne goste. Jedno od njih je područje Federacije BiH, sa kojeg smo u prošloj godini imali devet odsto ukupnog broja turista, koji su ostvarili više od 750 hiljada noćenja.

Među brojnim agencijama koje dovode turiste iz BiH u Crnu Goru je i „Elketurs“ iz Lukavca koja u kontinuitetu radi ljetnje aranžmane sa partnerima na Crnogorskom primorju.

-Najviše sada radimo sa partnerima iz Ulcinja, dok smo ranije imali zakupljene kapacitete i na hercegnovskoj rivijeri. Imamo izvanrednu saradnju sa vlasnicima smještaja, za koje mogu reći da plijene predusretljivošću i korektnim odnosom prema svakom gostu“, kaže vlasnik Agencije „Elketurs“ Kemo Pekarić iz Lukavca. Napominje da turiste u Ulcinj privlače povoljni aranžmani, dakle pristupačne cijene smeštaja i usluga, kao i prekrasne plaže, ali i ljubaznost domaćina, što ističe kao dodatan motiv porasta broja turista i BiH koji na ljetovanje dolaze u Ulcinj.

„Zadovoljan gost i njegova“živa“ riječ najbolja su reklama. No, uprkos tome što to ne izostaje, mi imamo jedan problem koji je i te kako limitirajući faktor za porast turističkog prometa iz BiH u Crnoj Gori. U pitanju je neuslovni dio puta dolinom Drine između Foče i Šćepan Polja, za koji mogu reći da je u katastrofalnom stanju. S obzirom da nam jedino on odgovara za putovanje u Crnu Goru, tako ozlokan i zapušten sve nas više odvraća od putovanja naročito većim autobusima, kakve koristimo za prevoz turista“, kaže Pekarić.

Prve grupe turista agencije iz BiH će dovesti početkom juna, a njihovi vlasnici su apelovali da se do tada preduzme nešto na sanaciji tog dijela puta, ocjenjujući da bi to bilo od obostranog interesa za dvije susjedne zemlje Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Naš sakovornik napominje da se sa istim problemom suočavaju i turisti koji u Crnu Goru putuju sopstvenim prevozom.

                                                                                            N. Perković

Dnevni list Pobjeda (5. Mart)