Genci Nimanbegu: Promjene zakona uslov dogovora

April 16, 2012   | Ngjarjet - Events

Albanske opozicione partije će i u novoj rundi razgovora o ustavnim promjenama premijeru Igoru Lukšiću ponoviti ranije zahtjeve, posebno za davanje statusa opštine Malesiji, kao i za nesmetanu upotrebu nacionalnih simbola. Poslanik Force Genci Nimanbegu najavljuje da će klub albanskih stranaka prije sastanka sa predsjednikom Vlade precizno definisati zahtjeve, koji nijesu direktno vezani za ustavne norme u oblasti pravosuđa.
– Mi želimo da se isprave određene norme u zakonima koji su usvojeni tokom 2011. godine. To se posebno odnosi na Zakon o javnom redu i miru, u dijelu upotrebe nacionalnih simbola, kao i na Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, tačnije na pitanje davanja statusa opštine Malesiji – kazao je za „Dan” Nimanbegu.
Kako je dodao, ukoliko bude prostora za razgovor i dogovor, sa premijerom će ponovo razgovarati i o izmjenama izbornog zakona. Stav albanskih stranaka je da su im izbornim zakonom ukinuta stečena prava, jer ubuduće ne mogu računati na pet sigurnih poslaničkih mandata.
– Očekujemo da će na predstojećim razgovorima sa premijerom biti drugačiji pristup. Ranije iskustvo pokazuje da predstavnici albanskih partija nijesu učestvovali u formiranju dvotrećinske većine oko izbornog zakona. Očekujemo da će sada biti drugačiji tretman –kazao je Nimanbegu.
Premijer će pregovore sa liderima opozicije o promjenama Ustava u oblasti pravosuđa nastaviti 18. aprila.

Mi.K.
Izvor: DAN

1