U nedjelju 22. aprila protest u Ulcinju

April 16, 2012   | Ngjarjet - Events

U nedjelju 22. aprila u Ulcinju održaće se protest  jer trenutno stanje u ulcinjskim preduzećima govori da više nema vremena za čekanje i da se mora nešto učiniti kako bi se stvari popravile, najavljeno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Ulcinjska privreda je nekada brojala preko 4.800 radnika, zapošljenih većinom u turizmu.

“Nažalost, Ulcinj danas ima manje hotela koji rade nego što je imao 1990. godine, što dovoljno govori o tome koliko se država brinula o Ulcinju i njenim radnicima. U većini hotela je uveden stečaj, a neki od njih su i bespovratno izgubljeni kao što je to hotel Galeb koji je srušen“, objašnjeno je iz MANS-a,

U svakom hotelskom preduzeću u kome su vladini fondovi imali akcije je uveden stečaj, a na čela firmi dovedeni kadrovi koji nijesu radili da oporave preduzeće, već da ga uporpaste i unište. Privatizacija, ili takozvano pretvaranje društvene u privatnu svojinu se završilo opštom pljačkom i čerupanjem ionako siromašnih ulcinjskih preduzeća.

“Doveli su tobože strateške partnere u turizmu, a ulaganja, investicija nema. No za to više niko i ne pita, a pogotovo ne pita Vlada iako joj je to posao. Radnici i ne pitaju za ulaganja, jer se ni plate ne isplaćuju redovno, ne uplaćuje se doprinos, niti povezuje staž“, podsjećaju iz MANS-a.

Hotelska preduzeća su rasparčana, Ulcinjska revijera jedva preživljava, u velikim problemima su hoteli Albatros, Lido, Otrant, Galeba više i nema, dok Solanu – simbol Ulcinja polako ubijaju. Građevinsko preduzeće Primorje više niko i ne pominje, kao ni “Agroulcinj”, fabriku tepiha “Ultep” i “Otrantkomerc”.

“Radnici više neće da trpe i ćute i vjeruju lažnim obećanjima, već treba da svi zajedno izađemo i kažemo Vladi da više nećemo da nas varaju i obmanjuju. Vrijeme je da Ulcinj bude ono što je nekada bio – dragulj Crne Gore“, poručio je u  ime organizatora protesta Asllan Zeneli.

Izvor: CdM