Uzgoj koza BIO Eko Farme Ulcinj,Proizvodnja i Prodaja

April 29, 2012   | news

Izgradnja objekta Eko Farme koja je započela početkom septembra 2004 u Kravare, a završena krajem iste godine, bazirana je na detaljno razrađenom idejno-tehnološkom projektu i BIO kvalitetu mljeka i sira. Eco Farma koza je projektovana i izgrađena po najvišim evropskim standardima ,počela je sa radom krajem 2004 godine uvozom prvog umatičenog stada visokomlečnih koza u Balkanu.

Koristeći proizvodne i reproduktivne rezultate koza sa ovog imanja u Kravare selo okoline Ulcinja publikovano je i na nekoliko simpozijumima i prezentovano nekoliko gradova iz naseg regiona. U Eko Farmi u Kravare se sprovodi potpuna kontrola produktivnosti koza,te farma predstavlja centar kvalitetnih priplodnih koza i jarčeva koji, šireći se po Crnoj Gori i regionu, doprinose unapređenju ove, kod nas nepravedno zapostavljene grane stočarstva u selima Ulcinja.
Od samog početka se posvećuje dosta pažnje ishrani životinja, higijeni, poreklu i pedigriranju, automatizaciji svih procesa koji to dozvoljaju, razvoju sopstvenog informacionog sistema za menadžment Eko Farmom, uz permanentno poboljšavanje uslova kako za životinje, tako i za zaposlene.
Zna se da higijenski kvalitet sirovog mleka određuje njegov zdravstveni status, što je veoma važno u savremenim trendovima zdrave ishrane, jer sve edukovaniji potrošači traže ,upravo, sirovo mleko.

Nešto o Eko Farmeru Selatin Djelošiju

Selatin Djeloši (48) iz sela Kravari,opština Ulcinj,već osam godina uzgaja koze. Trenutno ima stado od šezdesetak koza, mnoge od njih ovih dana donose na svijet i male jariće.
Selatin Djelosi uzgaja domaće koze,crvene, ali i alpske koze.
U Eko Stadu u Kravare najbrojnije su crvene koze sa našeg područja, koje su se adaptirale na naše podneblje. Kozje mlijeko je kvalitetno i korisno za zdravlje, pod uslovom da koza svakodneno pređe po pet do šest kilometara radi svoga metabolizma. Koze treba pustiti u prirodu da pasu i da brste i one će sebi pronaći zdravu hranu. Bez toga nema ni zdrave koze, ali ni zdravog mlijeka, kaže Eko farmer Selatin Djeloši.

Područje Kravari selo opštine Ulcinj je karakteristično po izraženoj vlažnosti vazduha, što pogoduje razvoju mikroorganizama. Koza zahtijeva zdravu životnu sredinu i zdrav način života, jer samo u tom slučaju može dati zdravo mlijeko.

Tokom ljeta Eko Farma za svoje mušterije pripremaju i sir od kozjeg mlijeka. Zavisno od potražnje, prodaju manju ili veću količinu mlijeka i kozjeg sira.
Selatin Djeloši namjerava da proširi i poveća svoje stado.Od uzgoja koza može se solidno živjeti, ali, čovjek mora biti uporan.
Za vaše zdravlje kozije mleko antioksidans kao lek,a kozije meso bez holesterola.