Džemal Perović, NVO Mog-UL: Zarobljeni i prostor i umovi

April 30, 2012   | news

MONITOR: Valdanos nije jedini problem jednog od nekad najbogatijih gradova na Crnogorskom primorju. Koji su najveći problemi sa kojima se suočavaju Ulcinj i njegovi građani?

PEROVIĆ:
Naravno da nije jedini. Gdje god postdate, svaku privatizaciju, sve je samo zagrabljeno, promijenilo vlasnika, porušeno, istjerano s posla. I još nam se jugale kako Ulcinjani nijesu svjesni koje potencijale imaju za razvoj. Zarobljeni prostor i zarobljeni umovi. Ovo drugo je, ustvari, jedini problem i Ulcinja i cijele Crne Gore.

MONITOR: Kako gledate na proteste koji su u nedjelju održani u Ulcinju i Bijelom Polju. Da li treći protest u Podgorici može dovesti do promjena?

PEROVIĆ:Kao dokaz zarobljenosti uma. Toliko muke, a tako malo bunta. Do promjena će doći, ali ne ovakvim protestima. Da budem jasan, ja idem na svaki.

MONITOR: Kao član LSCG ’90-ih ste se aktivno bavili politikom. I tada i danas je na vlasti DPS. Možete li povući paralelu između tadašnjih i današnjih mehanizama vladanja i vidova otpora režimu?

PEROVIĆ: Nakon svih vratolomija (dovoljno je pogledati kako su raspoređeni ljudi iz LSCG 90-ih danas), jedina paralela koja se može povući je ljudska pohlepa. Za teritorijama, vlašću, dominacijom, novcem. Naravno, ne samo u Crnoj Gori. Dok u otporu postoji bitna razlika. Tada je postojao dobro organizovan otpor i nalazio se u LSCG. Sada znam da je to bio jedini organizovani otpor. Sada postoji otpor građana, možda i jači, barem sa više razloga da bude ujedinjen ali nije, nažalost, dobro organizovan. Ili neiskren. A sve leži u dobroj organizaciji. I nepotkupljivosti.

MONITOR: Vidite li kraj režimu Mila Đukanovića?

PEROVIĆ: Vidim, naravno. Čak jasnije nego ovu stvarnost, koja mi se često prikaže kao nestvarna. Biće to kraj koji će izazvati makar malo stida kod onih koji su pristajali i nekih koji ga danas tobože ruše. E, sada, nijesam baš siguran da ću taj kraj i taj stid dočekati, ali ja to onako, za sebe. Biću zadovoljan ako ne dočekam da sam rušio Dubrovnik i hapsio izbjeglice, privatizovao neki hotel i zorio se kroz čaršiju.

Predrag NIKOLIĆ
Monitor.co.me