NVO „MoguUL” organizovala okrugli sto posvećen građanskom aktivizmu u lokalnoj zajednici

May 11, 2012   | Ngjarjet - Events

Kad narod pita, vlast mora da odgovori
Građanski aktivizam ne podrazumijeva samo traženje i aktivno učestvovanje u ostvarivanju sopstvenih prava i korišćenja zakona koji to omogućavaju već aktivno učestvovanje u ostvarivanju prava cijele zajednice, zaključak je okruglog stola pod nazivom „Građanski aktivizam“ koji je u organizaciji NVO „Mogul“ održan u hotelu „Otrant“. Učesnici skupa složili su se da osnovni cilj tog programa treba da bude podizanje svijesti građana i interesnih grupa o potrebi za aktivnim angažmanom i učešćem u procesu odlučivanja i društvenim procesima, te rad na izgradnji svijesti o potrebi da se građanstvo i civilno društvo uključe u proces donošenja odluka, kao i stvaranje preduslova za jačanje odgovornosti vlasti i nosilaca javnih funkcija. Predsjednik UO „Mogula“, politikolog Dritan Abazović, istakao je potrebu zalaganja za javni interes, odnosno za sve što bi moglo da koristi i pomogne jednoj zajednici da bude bolja, funkcionalnija i organizovanija.
– „Mogul“ je u poslednje vrijeme imao brojne aktivnosti koje su sve išle u pravcu jačanja demokratskog duha samih građana u ostvarivanju njihovih prava i transparentnosti rada lokalnih i državnih institucija. Jedan od primjera je projekat „Ulazimo u Valdanos“. Cilj nam je da ukažemo na probleme i ponudimo rješenja kako bi ojačali demokratski kapacitet zajednice- kazao je Abazović. O građanskom aktivizmu u Crnoj Gori, odnosno o iskustvima i preporukama govorio je Darko Ivanović iz Građanske alijanske, novinar i autor televiziskog projekta „Robin Hud“. Prema njegovim riječima, svaka vlast, bilo da se radi o lokalnoj ili o državnoj mora odgovarati na zahtjeve i pitanja građana.
–Na to je obavezuje zakon i tu se više ne postavlja pitanje pitanje volje i htijenja već moranja. Toga svaka vlast u bilo kom momentu svog mandata mora da bude duboko svjesna, a toga treba da su svjesni i građani- kazao je Ivanović.
Bazirajući se na sopstveno iskustvo i komuniciranje s velikim brojem građana, Ivanović je naglasio da u Crnoj Gori ima mnogo problema, jer vlast nema sluha, a građani nijesu dovoljno aktivni.
Predsjednik opštine Nazif Cungu smatra da uloga građanstva u ukazivanju na probleme u društvu i njihovo rješavanje, mora biti veća jer se, kako je kazao, tako stvara povjerenje između građana i institucija sistema.
–Kada smo bili u opoziciji, nijesmo bili zadovolji transparentnošću vlasti i vrlo teško ili nikako nijesmo dobijali informacije koje su se ticale rada lokalne samouprave. Sada smo u drugoj poziciji i vjerujem da dosta stvari možemo da promijenimo na bolje. Čim smo preuzeli vlast, bili smo praktično zatrpani zahtjevima građana, NVO sektora i drugih institucija za određenim informacijama. Teško je na vrijeme odgovoriti na sve i zato smo aktivirali sajt, ali često ni to nije dovoljno. Građani traže informacije, a primjera radi, od momenta preuzimanja funkcije predsjednika imao sam preko 300 sastanaka s građanima i prestavnicima institucija. Jednostavno, želimo svima da omogućimo da dobiju informacije koje traže i da pokažemo da je ova vlast transparentna i da nema šta da krije- kazao je Cungu.
Skupu su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, političkih partija i NVO sektora.

Ništa ne krijemo
Cungu je naglasio je da nema barijera da neko dođe do informacija u lokalnoj samoupravi.
–Odgovor će sigurno dobiti, a problem eventualno može biti vrijeme i to isključivo zbog tehničkih pitanja, odnosno nemogućnosti određenih službi da odmah daju tražene podatke- istakao je predsjednik opštine. Prema njegovim riječima, transparentnost u vršenju javne funkcije je veoma bitna jer ne ostavlja mogućnost za spekulacije, pogrešno tumačenje i optužbe da se nešto prikriva. Zbog toga je uloga aktivnog građanstva važna i zbog toga su projekti koji to podstiču, a koje organizuje NVO sektor više nego dobrodošli.
– Mi smo otvoreni za saradnju, ali je važno shvatiti da jedan čovjek, visoki funkcioner, nije jedina adresa. Ne treba nam kult ličnosti. Tu su službe, sekretarijati koji su dužni da odgovore na zahtjeve građana, kazao je Cungu.

Izvor: DAN