Radnici „Otranta” Autima blokirali hotel

May 12, 2012   | news

Foto: DAN.co.me

Radnici „Otranta“ automobilima su juče na pola sata blokirali ulaz u hotel, jer im bivši i sadašnji vlasnici, kompanija „Barkli Montenegro“ i NLB Interfinans banka duguju osam bruto plata. Ogorčeni su što im se niko od nadležnih nije obratio, iako cijelu sedmicu štrajkuju pred kapijom hotela. Predstavnik sindikata „Otranta“ Ivo Lukić poručio je juče da će svakodnevno blokirati ulaz sve dok Ministarstvo turizma ne nađe način da natjera vlasnike da i izmire dug.
– Neko mora da odgovara za ovo što nam se dešava, prvenstveno ljudi koji su privatizovali hotel, a bivši i sadašnji vlasnik moraju da poštuju zakon i obaveze. Novi vlasnik se obavezao da minimum godinu preuzmu sve radnike – kazao je Lukić i dodao da mu je žao zbog posledica koje bi štrajk mogao da nanese zakupcima hotela, ulcinjskoj firmi „Argos“.
– Oni su najmanje krivi. Zaposlili su dio radnika na molbu Ministarstva turizma, ali neka se ne ljute na nas, jer moramo ostvariti svoja prava, a dužnik nam je ovaj hotel. Da ima pravde i zakona ne bi se ni mogao otvoriti dok se ne vrate svi dugove i zbrinu radnici – rekao je Lukić, dok je Amir Resulbegović optužio potpredsjednika opštine Džaudeta Cakulija da radi protiv radnika.
– Kaže nam da ovo nije kapija Željezare ili KAP-a i da ne možemo protestovati i na taj način braniti drugu stranu. Neka se presabere jer je ovo izborna godina – poručio je Resulbegović i dodao da ih poslanici u državnom i opštinskom parlamentu nijednom nijesu obišli.
Radnike „Otranta“ podržali su sindikati hotela „Galeb“ i Solane, čiji su predstavnici došli pred kapiju.
– Apelujemo na sve nadležne da preispitaju odluke, jer smo sigurni da posla ima i za njih – kazao je predsjednik Sindikata Solane Marko Miranović.
„Otrant“su 2004. kupili Rusi za 2,5 miliona, uz obavezu da investiraju još 4,5 miliona na tenderu zbog kojeg se žalila drugorangirana kompanija „Šajo grupa“ Žarka Rakčevića. Krajem novembra 2011. „Otrant” je prešao u vlasništvo NLB Interfinans banke zbog kreditnog duga Barklija od 10,6 miliona, koja ga je iznajmila firmi „Argos“.

M.K.
Izvor: DAN
YouTube Preview Image