U Ulcinju održana VII redovna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore

May 12, 2012   | news

Danas je u Ulcinju održana VII redovna sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore, kojom je predsjedavao ministar rada i socijalnog staranja i predsjednik Socijalnog savjeta dr Suad Numanović.

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, koji je prisutne upoznao sa socioekonomskom situcijom u toj opštini. On je naglasio da je u Ulcinju u prethodnom periodu postignut napredak, jer je u posljednjih 6 mjeseci usvojeno 16 urbanističo – planskih dokumenata. Uskoro će biti završen i Regionalni vodovod u toj opštini, a očekuju da će se ubrzo završiti i realizacija projekta mosta preko Porta Milene, vrijednosti 14 miliona eura. Predsjednik Cungu ja kazao da je ovoj opštini potrebna pomoć pri naplati taksi, te da u tom smislu očekuju još veće uključivanje inspekcija. On je izrazio zadovoljstvo time što pokazatelji tokom prvomajskih praznika, kada je boravio veći broj turista, ukazuju da će ova turistička sezona biti bolja od prošlogodišnje.

Na sjednici je potpisan Sporazum o osnivanju Socijalnog savjeta Ulcinj.

Na sjednici se diskutovalo i o pripremi predstojeće turističke sezone, o obavezama subjekata u sektoru turizma, inspekcijskom nadzoru, kao i sezonskom zapošljavanju domaće radne snage.

Ministar Numanović je ukazao da je tokom turističe sezone neophodno angažovati domaću radnu snagu, te da postoji prostor za njihovo zapošljavanje na sezonskim poslovima, jer je samo tokom prošle godine izdato oko 20.000 dozvola za rad stranim državljanima. Ministar je kazao da je obaveza svih da se poboljša plasman crnogorskih proizvoda, naročito kroz turističku ponudu. Naglasio je da je neophodno da se kroz legalne tokove registruju svi kapaciteti privatnog smještaja, kao i da naplata boravišne takse bude još efikasnija.

Nakon diskusije na sjednici su donijeti sljedeći zaključci:

1. Socijalni savjet daje podršku za završetak kapitalnih investicija u opštini Ulcinj, jer je to preduslov za privlačenje novih stranih investicija. Socijalni savjet podržava rad Koordinacionog tijela za suzbijanje sive ekonomije, a od socijalnih
partnera se očekuje da svojim sugestijama pomognu u radu ovog tijela.
2. Preporučuje se poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva da, prilikom zapošljavanja radne snage u toku turističke sezone, u maksimalnoj mjeri iskoriste potencijal domaće ponude radne snage, do mjere koja neće ugroziti obim i kvalitet turističkih usluga.
3. Preporučuje se Uniji poslodavaca da, zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Zavodom za zapošljavanje, podstakne što veći broj poslodavaca da iskoriste povoljnosti koje nudi Uredba o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica, naročito u dijelu koji se odnosi na sezonsko zapošljavanje domaće radne snage.
4. Preporučuje se Zavodu za zapošljavanje da, u saradnji sa Unijom poslodavaca, promoviše realizaciju projekata kojima se omogućava sezonsko zapošljavanje mladih, maturanata i studenata (Projekti „Zaposlimo naše mlade“, i ”Ljeto za zaradu“), sa naglaskom za što većim angažovanjem nezaposlenih na sezonskim poslovima, imajući u vidu nezaposlenost u sjevernom regionu Crne Gore.
5. Preporučuje se Uniji poslodavaca kao reprezentativnom udruženju da, kroz pokretanje dijaloga među svojim članicama, pomogne jačanju svijesti o potebi veće zastupljenosti domaćih proizvoda u ugostiteljskim objektima, sa ciljem stvaranja autentičnog domaćeg turističko-ugostiteljskog proizvoda i podizanja njihove konkurentnosti na tržištu.

Izvor: Ministarstvo rada i socijalnog staranja