Ulcinjski poslodavci da zapošljavaju domaću radnu snagu

May 12, 2012   | news

Socijalni savjet preporučio je danas ulcinjskim poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva, da prilikom zadovoljenja potreba za radnom snagom tokom turističke sezone, maksimalno iskoriste potencijal domaće ponude radne snage, do mjere koja neće ugroziti obim i kvalitet turističkih usluga.

Ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović, poručio je da je tokom turističke sezone neophodno angažovati domaću radnu snagu, prenosi MINA-business.

Numanović je, na sjednici Socijalnog savjeta održanoj u Ulcinju, ocijenio da postoji prostor za zapošljavanje domaćih radnika na sezonskim poslovima, jer je samo tokom prošle godine izdato oko 20 hiljada dozvola za rad strancima.

Numanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, kazao da je obaveza svih da se poboljša plasman crnogorskih proizvoda, naročito kroz turističku ponudu.

“Naglasio je da je neophodno da se kroz legalne tokove registruju svi kapaciteti privatnog smještaja, kao i da naplata boravišne takse bude još efikasnija«, navedeno je u saopštenju.

Socijalni savjet dao je podršku za završetak kapitalnih investicija u Opštini Ulcinj, jer je to, kako je ocijenjeno, preduslov za privlačenje novih stranih investicija.

Preporučeno je Uniji poslodavaca da uloži napor, da zajedno sa Ministarstvom rada i Zavodom za zapošljavanje, podstakne što veći broj poslodavaca da iskoriste povoljnosti koje nudi Uredba o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih, naročito u dijelu koji se odnosi na sezonsko zapošljavanje domaće radne snage.

Preporučuje se Zavodu za zapošljavanje da u saradnji sa poslodavcima promovišu potrebu realizacije projekata kojima se omogućava sezonsko zapošljavanje mladih, maturanata i studenata.

Na sjednici je potpisan Sporazum o osnivanju Socijalnog savjeta Ulcinja.

Izvor: CdM/MINA-business
YouTube Preview Image