Ali Redža ne da fotelju

May 25, 2012   | news

Saga o dva direktora Turističke organizacije u Ulcinju se nastavlja. Osnovni sud u Ulcinju odložio je juče prinudno izvršenje kojim je Sekretarijat za zaštitu opštinske imovine tražio da se iz prostorije direktora Turističke organizacije iseli Ali Redža kako bi na njegovo mjesto došao Minir Karamanaga, pa se ni nakon više mjeseci u najjužnijoj opštini tačno ne zna ko je zapravo legitimni direktor TO. Za predstavnike izvršne vlasti u Ulcinju direktor je nesumljivo Minir Karamanaga, član GO SDP Ulcinja, koja sa Forcom i Demokratskom partijom vrši vlast u najjužnijoj opštini. S druge strane, Ali Redža lider PDP-a, koja je do prošle godine sa DPS-om i DUA bila na vlasti, tvrdi da je on legitimni direktor, te da je pokušaj njegov smjene nezakonit. Na zahtjev nadležnog organa lokalne uprave, Osnovni sud je nedavno donio rješenje o prinudnom izvršenju, koje je i pored Redžine žalbe postalo izvršno, ali je čitav postupak juče odložen. Redža tvrdi da prinudno izvršenje nije sprovedeno iz razloga što je Osnovnom sudu u Ulcinju, odnosno predsjednici tog suda Liriji Buzuku podnio zahtjev za izuzeće sudija, kao i zahtjev za izuzeće Osnovnog suda u Ulcinju za postupanje u ovoj pravnoj stvari.
– Te zahtjeve podnio sam zbog kršenja zakona od samog početka kako kad je riječ o donošenju sudske odluke tako i kad se radi o nelegitimnom imenovanju Minira Karamanage na mjesto direktora stručne službe Turističke organizacije Ulcinj. S ciljem zaštite svojih prava, kao i zaštite vladavine prava u Crnoj Gori inicirao sam sudski postupak kroz tužbu i predlog za izdavanje privremene mjere, a podnio sam pritužbu predsjednici suda koja se odnosi na rad Osnovnog suda u Ulcinju zbog nezakonitog postupanja u konkretnim predmetima u kojima sam kao stranka dokazao da je prinudno izvršenje nezakonito – kazao je juče Redža za „Dan”. On nije želio više da komentariše ovu pravno-političku zavrzlamu, rekavši da očekuje da će se uskoro sve riješiti na sudu. Podsjetimo, u jednom od ranijih članaka na ovu temu Redža je „Danu“ kazao da iza čitavog problema stoji grupa političara na vlasti u Ulcinju koja je, kako tvrdi, formirala paralelne organe TO kako bi sprovela neke političke dogovore.
– Neformalno saznajem da je takvo ponašanje proizašlo iz sporazuma partija na vlasti po kome čelna funkcija TO treba da pripadne jednoj od njih. Mislim da je predsjednik opštine zloupotrijebio ovlašćenja, jer on nema mandat da postavlja vršioca dužnosti direktora, odnosno da ga smjenjuje, kazao je tada Redža i dodao da po Statutu organizacije Skupština TO koja je u mandatu bira izvršni i nadzorni odbor, predsjednika TO, a onda, na osnovu konkursa, izvršni odbor bira direktora što, kako tvrdi, nije sprovedeno u njegovom slučaju. S druge strane, sekretar Sekretarijata za zaštitu opštinske imovine Gzim Hadžibeti, koji je u konkretnoj pravnoj stvari zastupao Minira Karamanagu, tvrdi da je čitav slučaj sa stanovišta važećih zakona više nego jasan.
– Ali Redža je smijenjen i Minir Karamanaga je legitimno izabran za direktora. Sva dokumenta to dokazuju, kao i kontakti s Nacionalnom turističkom organizacijom. Izvršenje je odloženo iz nekih procesnih razloga, ali mislim da će se ono jako brzo izvršiti. Takva je procedura. Mjera koja je izrečena je konačna i pravosnažna i njihov prigovor je odbijen, tako da je sve zakonski nesporno – kazao je Hadžibeti.

Policija smirivala uzavrele strasti

Višemjesečna previranja oko direktorske fotelje u TO pratili su skandali poput provaljivanja u kancelarije Turističke organizacije, prepucavanja preko medija, svađa, a intervenisala je čak i policija koja je u nekoliko navrata morala da smiruje uzavrele strasti. Lokalna vlast je u jednom trenutku uspjela da zamrzne finansijska sredstva u jednoj banci koja ima filijalu u Ulcinju, ali je ta mjera ubrzo ukinuta. Zbog nastale situacije obje strane su se obraćale Ministarstvu turizma i održivog razvoja koje nadzire primjenu zakona iz te oblasti, ali se, barem ne javno, niko iz nadležnog ministarstava nije oglašavao.
Izvor: DAN