NVO„Zeleni korak“ pisala ministru turizma i održivog razvoja

May 26, 2012   | news

NVO„Zeleni korak“ pisala ministru turizma i održivog razvoja
Nevladina organizacija „Zeleni korak” uputila je otvoreno pismo ministru turizma i održivog ravoja Predrag Sekulicu, kojim je ponudila pomoć u izradi studija o kanalu Port Milena. U pismu ministru Sekuliću izvršni direktor te nevladine organizacije Dželal Hodžić ističe da se već dvadesetak godina ekološki civilni sektor Ulcinja bavi ovim problemom, počevši od monitoringa i insistiranja na njegovom rješavanju, organizovanja obilazaka Port Milene od strane univerzitetskih eksperata iz Beograda, princa Nikole Petrovića, bivših ministara zaštite životne sredine, pa sve do izrade projekta za povezivanje sa Bojane.
– Zainteresovali smo i ambasadora jedne evropske države članice EU 1995. godine i on je ponudio i finansijsku podršku pismenim obraćanjem najvišim državnim institucijama i funkcionerima Crne Gore. Bili smo pozvani i kontaktirani od nadležnog ministarstva i CEED-a da iznesemo svoje viđenje za revitalizaciju ovog lokaliteta, što smo i uradili, ali, nažalost, malo je bilo konkretnih aktivnosti osim u vrijeme Vašeg rukovođenja ovim ministarstvom, što nam uliva nadu da će se ovaj problem konačno riješiti – navodi se u pismu Sekuliću. „Zeleni” podsjećaju na česte izjave premijera Igora Lukšića o neophodnosti saradnje sa civilnim sektorom i smatraju da je saradnja u konretnom slučaju moguća i dobrodošla.
–Vlast na državnom i lokalnom nivou ne može sve probleme sama riješiti već treba da traži pomoć u civilnom sektoru što preferira i EU. Mi nudimo pomoć koja podrazumijeva uključivanje u izradu studija o Port Mileni. Uostalom, poznato je da NVO „Zeleni korak” godinama prezentuje javnosti ideje za formulisanje vizije, revitalizacije i valorizacije Port Milene kroz definisanje Projektnog-programskog zadatka, obezbjeđenja sredstava, dinamike izvođenja radova, izbjegavanja rizika i prijetnji, očekivanih rezultata, statusa revitalizovane Port Milene kao budućeg turističkog brenda-atrakcije Ulcinja, Crne Gore i regiona. Imajući u vidu činjenicu da je u toku izrada studije za Port Milenu smatramo realnim zahtjev da se i NVO „Zeleni korak” uključi u rad pomenute studije, kako bi se transparentnije i stručnije radilo na dugoročan i održiv način. Vjerujemo u mogućnost da od jeseni 2012. godine počnu intenzivnije aktivnosti na rješavanju ovog problema, a za dobre ideje i projekte uvijek se mogu naći sredstva – zaključuje se u pismu, koje je potpisao Hodžić.

Izvor: DAN