Žrtvovali Škrelju za Lukšićevu fotelju

June 1, 2012   | news

Predlaganje Raška Konjevića za člana Sudskog savjeta umjesto Ljuiđa Škrelje rezultat je ucjene Socijaldemokratske partije koja je, po ocjeni opozicije i analitičara, između ostalog i time uslovila podršku rebalansu budžeta čije je neusvajanje moglo rezultirati padom Vlade Igora Lukšića. Da se radilo o ucjeni tvrde i u DPS-u, što je jasno na Administrativnom odboru saopštio poslanik te partije Milorad Vuletić.
Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović kazao je za „Dan” da je kompromitujući izbor ekonomiste Konjevića za člana Sudskog savjeta dio procesa ponovnog ujedinjavanja predizborne koalicije DPS–SDP.
– Dio istog tog procesa je i aktuelno konstituisanje DPS–SDP lokalne vlasti u Tivtu. Dio istog procesa su i bjesomučni ali utemeljeni napadi SDP-a na Miomira Mugošu, koji predstavljaju pokušaj SDP-a da se prije jesenjih izbora vrati u podgoričku lokalnu vlast – istakao je on.
Kako je dodao, da im Mugoša ponudi povratak, sav njegov kriminal bi istog trena postao prihvatljiv za „principijelni” SDP, koji je poznat kao stranka čistih ruku.
– Sve ove političke i kadrovske trgovine na relaciji DPS–SDP dio su šireg paketa u koji spada i nedavna SDP-ova podrška rebalansu budžeta. Tu je i „slučajno” SDP-ovo miniranje Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji je predložio njihov ministar Ivan Brajović – tvrdi Pavlović.
Po njegovoj ocjeni, „dio tog šireg paket-aranžmana biće i impotentni zaključci o KAP-u sa kojima će SDP verifikovati pljačku koja se tamo dešava, a koja je najveća pohara u tužnoj crnogorskoj istoriji”.
– Ove prljave političke trgovine DPS-a i SDP-a potvrđuju da je pravosuđe pod totalnom kontrolom. Pravosuđe je akcionarsko društvo DPS-a i SDP-a – rekao je Pavlović, uz ocjenu da je zahtjev PzP-a za reizbor svih sudija i tužilaca apsolutno opravdan.
Poslanički klub SDP-a predložio je Konjevića za člana Sudskog savjeta iako je Administrativni odbor prije otprilike dva mjeseca jednoglasno odlučio da se novi mandat povjeri Ljuiđu Škrelji i Nevenu Gošoviću. Na oštre kritike i ocjene da se radi o ucjeni i podmetanju kukavičjeg jajeta, potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder odgovorio je da on nije ništa kriv već da se radi o odluci Predsjedništva DPS-a.
Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović rekao je da, kad neko ne radi po zakonu, što se može u najvećem broju slučajeve reći za aktuelnu vlast, i kad funkcioniše na principima koji štite interese pojedinaca iz vrha vlasti i njima bliskih ljudi, onda ima napretek mogućnosti ucjena.

– Simptomatično je da su se rukovodstva DPS-a i SDP-a politički i partijski dogovarala o pitanjima značajnim za pravosuđe. U trenutku kad su aktuelni amandmani na Ustav za koje se bar deklarativno govori da im je cilj da se obezbijedi viši nivo nezavisnosti, samostalnosti i profesionalnosti u pravosuđu, a posebno nezavisnosti od političkog uticaja, dešava se klasična politička nagodba između dvije partije vladajuće koalicije oko partijske zastupljenosti u najznačajnijem organu u sudstvu – Sudskom savjetu – smatra on.
Da je u pitanju nagodba, dogovarana u najužem krugu rukovodstava DPS-a i SDP-a, kaže Kaluđerović, potvrđuje i činjenica da Škrelja do pred početak sjednice nije znao da je njegova partija odlučila da ga skloni sa tog mjesta.
I zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović smatra da je izbor Konjevića za člana Sudskog savjeta politički dogovor.
Zasad, kako je kazao, nije siguran da li će Nova podržati taj predlog.
– Prilikom glasanja i odlučivanja poslanici Nove imaće u vidu i stručne kvalifikacije kandidata – najavljuje Danilović.

V.RADENOVIĆ

Politička odluka

Član Sudskog savjeta treba da ima elementarni osjećaj pravičnosti i pobune, a profesija za tu funkciju nije presudna, ocijenio je advokat Nebojša Batrićević. On je agenciji Mina kazao da je predloženi izbor Konjevića za člana Sudskog savjeta politička odluka.
– U ovoj državi sve je politika, pa i to. Smatram da je neko iz SDP-a, iz pravne struke trebao pokrivati to mjesto ali dosadašnjim radom i angažmanom Konjević je zavrijedio da bude član Sudskog savjeta. Treba nam neko ko će nešto uozbiljiti, mijenjati a ne klimati glavom. Mislim da nije slučajno izabran Konjević na to mjesto – zaključio je Batrićević.

Odlažu ustavne promjene
Ovakvo kadrovsko rješenje, kako je dodao Koča Pavlović, nije privremeno, jer u DPS-u i SDP-u očigledno računaju da će usvojiti izmjene Ustava po kojima će poslanici ostati u Sudskom savjetu.
– Moguće je da će izmjene Ustava odložiti za godinu ili dvije pošto nijesu uslov za početak pregovora ili će tražiti da postojeći saziv Sudskog savjeta ostane do kraja mandata – zaključuje Pavlović.

Manipulacije

Profesor Filip Kovačević smatra da se ovdje ne radi o ucjenjivanju nego o uhodanom dugogodišnjem saradničkom odnosu predsjednika DPS-a Mila Đukanovića i predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića u manipulaciji crnogorskom javnošću.
– Đukanovića i Krivokapića odavno ne spaja slična ideologija, iako su nazivi njihovih partija vezani za odrednicu socijaldemokratija – jer oni ni u šta ne vjeruju osim ličnog profitiranja i prestiža – nego bliskost sa krugovima za koje postoje osnovane sumnje da su vezani za organizovani kriminal. U javnosti se stvara privid da između rukovodstava ovih partija postoje neke političke razlike kako bi se projekcijom lažnog pluralizma obmanula međunarodna zajednica i povjerovala da Crna Gora nije jednopartijska autoritarna država –kazao je on.
Čelnike DPS-a i SDP-a, ističe on, „treba posmatrati kao dio istog nedemokratskog paketa koji treba, zajedno i bez izuzetaka, poslati u opozicione, a neke, po zasluzi, i u zatvorske klupe da bi se ostvario politički i ekonomski napredak Crne Gore.

Izvor: DAN

2