Nelegalna eksploatacija pijeska sa Velike plaže i ušća rijeke Bojane – Video

June 8, 2012   | news

Foto: Ismet Karamanaga Facebook

Uprkos mnogobrojnim apelima ekologa, dijela nadležnih organa i javnosti, nekontrolisana eksploatacija pijeska i devastacija dijela ulcinjske obale nesmetano se nastavlja. Osim sporadičnih slučajeva, nema prave reakcije odgovornih, jer kamioni i traktori natovareni pijeskom i dalje krstare ulcinjskim ulicama. Ova pojava naročito je izražena u blizini ušća, ali i na većem dijelu Velike plaže, gdje tokom čitave godine, posebno od maja do kraja septembra, na desetine vlasnika teretnih vozila i traktora nemilosrdno eksploatišu pijesak, nelegalno vadeći stotine tona. Pijesak se na teretna vozila tovari lopatama, često i manjim bagerima, nakon čega se odvozi do grada, a nerijetko i dalje. Utovar se, kako saznajemo, odvija i danju i noću, na slabo prometnim mjestima, gdje ne prijeti opasnost od inspekcija, a vrlo rijetko ima i očevidaca. Ipak, s vremena na vrijeme, mještani se sretnu s autoprevoznicima, a tome u prilog ide i fotografija koju je na jednom dijelu Velike plaže u blizini naselja Štoj snimio savjesni građanin. Na njoj se jasno vidi do vrha pijeskom natovaren teretnjak tivatskih registarskih tablica kako se nakon utovara improvizovanim putem kreće ka magistrali. Pijesak s ušća Bojane i Velike plaže cijenjena je sirovina i veoma je tražena u građevinarstvu, a preduzimači, zavisno od količine, po turi plaćaju i do stotitnu eura. Organizatori posla ne mare mnogo što, osim nanošenja nesegledive štete obali, nanose gubitke i državi. Činjenica je da svi koji vade pijesak to rade nelegalno, ali reakcije nadležnih nema, iako je ta pojava u najjužnijoj crnogorskoj opštini veoma izražena i predstavlja „javnu tajnu“.

Prema riječima NVO aktiviste Ismeta Karamanage, koji nam je ustupio fotografiju koju je dobio od savjesnih građana, pijesak se s Velike plaže odnosi dugi niz godina.
–Kod nas je uvijek uziman pijesak kao građevinski materijal, ali ne u tolikoj mjeri kao danas. Dešavalo se čak i da je jedan političar naredio da se velike količine pijeska svakodnevno kamionima prebacuju do Budve kako bi se tamo igrao fudbal na pijesku. Nije se smjelo ni pomisliti da je možda i ljepše i ekonomičnije bilo da se taj fudbal igra u Ulcinju, jer moralo je biti u Budvi. Kasnije je ta euforija prošla, ali su ostali krateri na Velikoj plaži, koji nalikuju onima na Mjesecu. I danas se naš pijesak bezdušno eksploatiše, ali to prepuštam onima koji to rade, njihovoj svijesti i savjesti, ali i politici koja to dozvoljava. Ulcinj su „očerupali”, tako da nemaju šta više da odnesu, ali izgleda da sam se prevario. Možda odluče da modernijom tehnologijom „prebace” i dio Velike plaže negdje drugo, ko zna, a dotad se moramo navikavati i na ovakve slike, kazao je Karamanaga za „Dan“.
Prema saznanjima „Dana“, koncesije za vađenje pijeska na Velikoj plaži, odnosno na ušću Bojane i u blizini, nema trenutno nijedno fizičko ili pravno lice. Koncesije se dodjeljuju preko javnog konkursa i pri tome se posebno vodi računa o tome da li je subjekat koji konkuriše ranije pravio prekršaje, odnosno da li je nelegalno eksploatisao sirovinu. Međutim, ekološki uslovi, sasvim sigurno, ni u jednom slučaju nijesu takvi da bi se na Velikoj plaži ili Bojani odnosno na njenom ušću, mogao eksploatisati pijesak, barem ne u mjeri u kojoj se to danas čini. Takođe, JP „Morsko dobro’” nije predvidjelo da se na toj teritoriji radi nešo slično. Ekolozi smatraju da se vađenjem pijeska ugrožava kompletan ekosistem ušća rijeke i Velike plaže i da se mijenjaju ekološka svojstva najljepšeg dijela ulcinjske obale. Konstantnom eksploatacijom uništavaju se pješčani sprudovi i dine i stvaraju se nepovoljni uslovi, koji dovode do mijenjanja obale i prirodnog sklada.

Posao za policiju i inspekciju
Komentar nadležnih na temu nelegalne eksploatacije pijeska i odgovor na pitanje o eventualnim mjerama koje se preduzimaju na suzbijanju te pojave nijesmo uspjeli da dobijemo. Kancelarija JPMD u Ulcinju juče je bila zaključana, a nijesmo uspjeli da stupimo u kontakt ni sa sekretarom Sekretarijata za komunalne poslove i zaštitu životne sredine Avdulom Dervišijem, koji se nije javljao na telefon. S obzirom na to da je nelegalna eksploatacija dugogodišnji problem, iz JP za upravljanje morskim dobrom ranije je saopšteno da su upoznati s tom pojavom, ali da su nemoćni da je zaustave. Prema njihovom mišljenju, sve što može da se uradi po tom pitanju jeste da se obavijeste nadležne inspekcije i policija, jer je to u njihovoj nadležnosti.

Izvor: DAN

PALMA U DUBAI NA KUPLJENOM PJESKU – GLEDAJ VIDEO
YouTube Preview Image

1