Albanske stranke: Pojedinačno nemamo šansu

June 16, 2012   | news

Predstavnici albanskih partija o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima
Predstavnici parlamentarnih albanskih stranaka podržavaju poziv poslanika Force Gencija Nimanbegua za zajednički nastup na predstojećim parlamentarnim izborima. U izjavi za „Dan” oni su kazali da je Nimanbeguov poziv opravdan, ali nijesu ni isključili mogućnost bojkota izbora.


Poslanik Perspektive Vaselj Siništaj podržava zajednički nastup predstavnika albanskog naroda na predstojećim izborima.
– Nimanbegu opravdano poziva na jedinstvo, ali pitanje je da li imamo rješenje da postignemo ujedinjenje, a da bismo to postigli moramo prihvatiti rezultate prošlih izbora kao realnost – kazao je Siništaj.
On ističe da im je vlast oduzela i ono što su imali, kao i da će na putu do ujedinjena biti mnogo prepreka i raznih međusobnih zahtjeva.
– Ukoliko se tom predlogu pristupi sa namjerom da se posao odradi dobronamjerno, da bi se osvojili mandati koji nam pripadaju kao autentičnim predstavnicima albanske manjine, biće dogovora. A ako bude maksimalističkih zahtjeva nećemo naći zajednički jezik i svi ćemo skupa plaćati naše greške – poručio je Siništaj.
Predsjednik najstarije albanske partije u Crnoj Gori Demokratskog saveza Albanaca Mehmet Bardhi ističe da će uskoro održati sastanak sa svim albanskim partijama.
– Pojedinačno albanske partije nemaju šansu da ostvare dobar izborni rezultat. Tokom ovog mjeseca iniciraću raspravu i saznati kako kolege vide situaciju u kojoj smo se našli. Razgovaraćemo o izborima koji nas očekuju i načinu na kojem ćemo nastupiti na njima. Ne isključujem ni mogućnost bojkota – naveo je Bardhi.
Podsjeća da su albanskom narodu oduzeta stečena prava, pored toga što im se ne uvažavaju ni specifična politička i nacionalna prava.
– U tom smislu smo ostali bez prava koja nam pripadaju. Izborni zakon nas stavlja pred velike dileme i vidjećemo kako i na koji način i da li ćemo uopšte učestvovati na izborima – podvukao je Bardhi.

Bo. M. – Mi. N.
Izvor: DAN