Radomir Mikan Zec: Ulcinju fale luksuzni hoteli i aerodrom

June 19, 2012   | news

Da bi se realizovala valorizacija ovog dijela Crne Gore potrebna su značajna finansijska sredstva koja se teško mogu obezbijediti iz domaćih izvora. Privatizacija i pronalaženje pravog strateškog partnera jedino moguće i optimalno rješenje
Hotelsko-turističko preduzeće Ulcinjska rivijera prethodnih nekoliko godina sve uspješnije posluje. Promet je iz godine u godinu rastao uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, a intenzivno je rađeno na podizanju nivoa kvaliteta usluga u svim objektima.
Investirali su u renoviranje hotela „Olympic“ i „Bellevue“ na Velikoj plaži, a za sezonu 2012. renovirana je trećina smještajnog dijela u naturističkom naselju na Adi Bojani. I autokamp na Adi ove godine dočekao je ljubitelje kampovanja, kupanja i sunčanja u „Evinom kostimu“ sa snačajnim osvježenjima. Unaprijeđen je i kompletan servis u vanpansionu kako na Adi Bojani tako i u hotelskom kompleksu na Velikoj plaži.
O tome kako uspijevaju da, uprkos krizi, dobro posluju, pa i da značajno unapređuju ponudu, razgovarali smo sa izvršnim direktorom Radomirom Mikanom Zecom.
– Zahvaljujući, prije svega, kvalitetu onoga što mi nudimo uz ono što je Ulcinju priroda podarila, nemamo problema sa punjenjem naših kapaciteta. Gosti nam dolaze iz skoro svih krajeva Evrope, a kvalitetnim osvježenjima ponude uspjeli smo da se vratimo i na neka stara tržišta. Radimo sa velikim turoperatorima prije svega iz Češke, Poljske i Rusije, kao i iz BiH i Srbije, sa kojima imamo fantastičnu saradnju. Naš cilj je da se sa ponudom ponovo nađemo na njemačkom tržištu kojem je Ulcinj bio dobro poznat prije više od tri decenije i čiji su turisti ovdje punili sve kapacitete od aprila do oktobra.

Prema ugovorenim aranžmanima sa agencijama, prije svega fiksnim ugovorima, ovo će biti najuspješnija sezona u posljednih dvadesetak godina. Prošle godine smo ostvarili oko 100.000 noćenja, a ove godine očekujemo porast broja noćenja za petinu. Prema zaključenim ugovorima, ove godine puna sezona će trajati 110 dana. Takođe, očekujemo i porast prihoda u vanpansionu za 10 procenata u odnosu na prošlu godinu, optimistički kaže Zec.
Takve prognoze on potkrepljuje podacima prema kojima sada u objektima Ulcinjske rivijere odmara oko 800 gostiju, što je za 50 procenata više u odnosu na sredinu juna prošle godine. Trenutno na Adi i u hotelu „Olympic“ odmaraju gosti iz Njemačke i Rusije, a u hotelu „Bellevue“ najbrojniji su Česi i Poljaci.

Povoljne cijene
Cjenovna politika kakvu vode u ovom preduzeću pokazala se ispravnom i dobro je prihvaćena na tržištu. Cijene u hotelima „Olympic“ i „Bellevue“ na Velikoj plaži se nijesu mijenjale četiri godine i ovdje se polupansion kreće od 22 do 33 eura po osobi dnevno u zavisnosti od perioda boravka. Polupansion na Adi od sada do kraja sezone košta od 27 do 48 eura po osobi.
Ulcinj i njegova rivijera su nadaleko poznati po bogatoj sportskoj ponudi, stoga u Ulcinjskoj rivijeri nastoje da se tom segmentu ponude što više posvete. Direktor Zec kao dugogodišnji aktivni sportski radnik u svom planu razvoja firme posebno ima u vidu taj segment ponude, kako za povećanje profita, tako i za kvalitetan produžetak vremena korišćenja hotelskih kapaciteta.
– Sportistima su kod nas na raspolaganju tereni koji se nalaze u hotelskom kompleksu na Velikoj plaži. Tu su tereni za fudbal, tenis, košarku, trim staze, staza za atletsko trčanje, teren za rukomet, odbojku, teretana, stolovi za stoni tenis, skakalište u dalj, poligon za bacanje kugle, saune, zatvoreni bazen… Ulcinjska rivijera je već decenijama baza za pripreme velikog broja sportskih klubova, ali još nijesmo zadovoljni, jer bi uz malo više angažmana promotera turizma, pa i države, moglo da se uradi mnogo više, ističe naš sagovornik, koji ne krije želju da Ulcinj preuzme bar dio onoga što Antalija ima od sportskih ekipa iz naše zemlje koje, umjesto u Ulcinj, idu tamo na pripreme.

Poslovanje
HTP Ulcinjska rivijera poslovnu 2011. godinu završila je sa gubitkom od 616.677 eura, u koji je uračunata i amortizacija. Taj gubitak je 37 odsto manji u odnosu na 2010. godinu, a čak 59 odsto manji u odnosu na 2009. godinu.
– Sve to pokazuje da preduzeće ide trendom smanjenja gubitka iz godine u godinu, stvarajući na taj način bolji kredibilitet i bonitet kod finansijskih institucija i na tržištu, ističe Zec uz podsjetićanje da je prije četiri godine gubitak bio preko 1,2 miliona eura.
O najavljenoj realizaciju socijalnog programa izvršni direktor kaže da je to pitanje svih pitanja za Ulcinjsku rivijeru.
– Mnogi stalno zaposleni radnici usred sezone idu na bolovanje, mnogi su bolesni, neki imaju izražene fizičke nedostatke i preduzeće umjesto njih mora angažovati sezonske radnike, što duplira izdatke za lične dohodke. Ako realizujemo socijalni program preduzeće će sa sigurnošću pozitivno poslovati. Da bi realizovani socijalni program, za koji nam je potrebno milion eura, Odbor direktora je donio odluku o prodaji magacinskog prostora, ali imamo neke administrativne barijere koje nam sprečavaju njegovu realizaciju. No, nadamo se da ćemo i to uskoro riješiti.

Privatizacija
Na pitanje Pobjede kakva je perspektiva TTP Ulcinjska rivijera i da li se priprema njena privatizacija, prvi čovjek te kompanije je kazao da će se privatizovati, „ali “ne prema prethodnom modelu privatizacije kroz pojedinačnu prodaju hotela, već kroz prodaju većinskog paketa akcija koji je u vlasništvu države. Pri izboru najboljeg ponuđača, cijena treba da bude apsolutno u drugom planu i da treba odabrati kvalitetnog partnera, koji na najbolji mogući način može da valorizuje ove izvanredne turističke potencijale kojima raspolaže malo koji grad u regiji i širem okruženju – odgovorio je Mikan Zec.
Unaprijediti crnogorski turizam
Turizam kao prioritetna grana razvoja Crne Gore ima izuzetne potencijale i razvojnu šansu, ali se to nerijetko zapostavlja ili samo deklarativno ističe. Sagovornik Pobjede Radomir Zec smatra da ga treba generalno unaprijediti.
– Da bi se crnogorski turizam unaprijedio generalno, potrebno je riješiti pitanja infrastrukture – na prvom mjestu puteva. Crna Gora mora da riješi neke apsurde. Iako imamo moderne aerodrome u Tivtu i Podgorici, zbog slabog transfera od aerodroma do svih primorskih gradova, teško se na kvalitetan način prodaju kapaciteti ne samo u Ulcinju, nego i u drugim mjestima u Crnoj Gori. Po nekad taj transfer traje duže nego samo putovanje što je apsurdno. Apsurdno je i to što cijena aranžmana u hotelima jeftinija od avioleta. Crna Gora bi umnogome trebalo da se ugleda na Španiju i Portugaliju koje su prvo izgradile infrastrukturu, pa tek onda osnovne smještajne kapacitete i komplementarne sadržaje.
Nema nove ponude ni novih turista, a time ni profita od turizma u Ulcinju ukoliko se na odgovarajući način ne riješi pitanje prevoza turista. Prioritet u tome treba dati otvaranju aerodroma u Ulcinju, za što postoje i uslovi i velika potreba – ističe Zec.
On pri tome navodi da sada ima interesovanja za masovniji povratak njemačkih turista, ali da im uslovi prevoza nikako ne odgovaraju. U Crnoj Gori nema u ponudi toliko kapaciteta da bi turoperatori slali avione iz Njemačke za Crnu Goru, pa oni koji žele da dođu nu Ulcinj lete preko Dubrovnika, odakle im do Ulcinja nerijetko treba pet do sedam sati vožnje.
– To je jedini razlog što mnogi odustaju, a oni koji dođu nemaju želju da ponovo dođu. Sada pokušavamo da taj problem ublažimo tako što naše potencijalne goste i partnere upućujemo da koriste aerodrom u Tirani odakle jednostavnije i brže mogu doći u Ulcinj – napominje Zec.


Velika plaža svjetski biser
– Nesporno je da Ulcinj, po svim parametrima, slovi za razvojno najsposobnije turističko područje u Crnoj Gori, ali još nijesu urađeni strategijski pravci njegovog razvoja. Ulcinju nedostaje aerodrom sa pratećom infrastrukturom i hoteli sa četiri i pet zvjezdica.
Zamislite samo koje bi turističko čudo napravile razvijene zemlje da imaju nešto slično Velikoj plaži, koja je jedinstveni turistički biser na Mediteranu. Da bi se realizovala valorizacija ovog dijela Crne Gore potrebna su značajna finansijska sredstva koja se teško mogu obezbijediti iz crnogorskih izvora, tako da je privatizacija i pronalaženje pravog strateškog partnera jedino moguće i optimalno rješenje.

Politička agresija šteti turizmu
„Izuzetne prirodne ljepote naše zemlje predstavljaju poseban motiv za dolazak turista sa svih meridijana. To je, sa svim drugim slabostima, od velikog značaja za privlačenje turista. Ali, po mom mišljenju taj izuzetni motiv ugrožava nepotrebna politička agresija od strane pojedinaca, političkih grupacija, pa i nevladinog sektora, koja nema nikakvu podlogu i argumentaciju. Crna Gora se takvim djelovanjem predstavlja svijetu kao zemlja u koju ne treba putovati. Po mom mišljenju, sva ta negativna atmosfera propraćena je medijskom kampanjom protiv bivšeg i sadašnjeg rukovodstva naše države. Tu posebno ističem svojevrsnu, neargumentovanu, hajku uperenu na Mila Đukanovića i članove njegove porodice. Na jednu istorijsku ličnost koji je Crnu Goru sačuvao od ratnih razaranja i sačuvao joj materijalnu supstancu. Protesti koji doživljavaju fijasko su poseban motiv za jedan broj medija koji nanose neprocjenjivu štetu čitavoj Crnoj Gori, njenim građanima i na kraju i turističkoj privredi – kazao je Radomir Zec.

Ovaj tekst je preuzet sa adrese http://www.pobjeda.me/2012/06/17/radomir-mikan-zec-ulcinju-fale-luksuzni-hoteli-i-aerodrom/
Pobjeda

YouTube Preview Image