Abazovic: Gospodo ne oklevajte, već preuzmite odgovorsnost

June 21, 2012   | news

PREUZMI ODGOVORNOST
Uzavrelo je širom regiona. To je dobar znak, pošto je u mentalitetu naših tradicionalnih gostiju da dolaze tek kada vrućine postanu nepodnošljive, dakle baš u srcu ljeta. Period je kada će iz dana u dan biti sve više gostiju što povećava obavezu svakog od nas pjedinačno da budemo što učtiviji i tolerantniji, pa ako ništa drugo da svakome od njih poklonimo makar osmjeh, na ulici, restoranu ili na plaži. Iako su nas nadležni cjelu zimu i proljeće ubjeđivali da će ova sezona biti najspremije dočekana do sada, odgovrno tvrdim da od toga nema ništa. Sve je stihijski i kao i do sada, a neizvjesnost koja svake godine postoji ove godine je još izraženija. To se ogleda u trci sa vremenom vezanom za infrastrukturu, kao i nemogućnosti da se uobliči turistička organizacija ni nakon 8 mjeseci. Tačno je da je zavrzlama oko toga ko je direktor konačno, uz mnogo problema i napora riješena, ali ono najteže tek prestoji, a to je izgradnja takozvanog tim buildinga unutar same turističke organizacije. No, za tako nešto sigurno neće biti vremena tokom sezone, već će se rauzmišljanje o tome vjerovatno odložiti za septembar.
Još jedan fenomen kome se treba posvetiti pažnja jeste pitanje odgovorsnoti. Ovih dana sam profesionalno više posvećen ovom teriminu izučavajući njegove vrste i primjenu. Valjda intuitivno ili neznam kako već, kao naručene došle su mi neke situacije iz svakodnevnog života u Ulcinju koje jasno govore upravo o takozvanom uklanjanju odgovorsnosti sa sebe. U mentalitetu balkanskih političara se bukvalno usadila politčka kultura koja kaže, sve što se dobro ili pozitivno uradi u gradu ili državi, naša je zasluga, a sve što je naopako ili negativno nijesmo mi nadležni. I svedoci smo da tako i biva. Samovoljom jednog direktora, posatvljaju se stubovi i rampe, a sobzirom da postoji percepcija da dotični ima kako se to u narodu kaže jaka leđa, svi nadležni govore da ukljanjanje istih nije naš posao. Opština zove Morsko dobro, Morsko dobro direkciju za saobraćaj, oni ministrastvo, a ministrastvo valjda opštinu. Kao u onoj priči baba vuče repu, deda vuče babu. Šetaju vas iz kancelarije u kjancelariju, iz institucije u institucijui a na kraju će se desiti priorodna pojava- prođe ljeto.

Sejdo Ismaili Facebook
Druga situacija kojoj sam sjedočio je izmještanje dalekovoda u blizini elktrodistribucije. Investitor da bi počeo izradnju velikog objekta preselio je dalekovod na drugo mjsto, i tu ništa ne bi bilo sporno kada ga nije postavio u blizini dvije naseljene kuće, praktično u njihovo dvorište. Ogromna konstrukcija i kablovi će tako bukvalno ugroziti života tih porodica što zbog viskogh napona koji prijeti što zbog zračenja koje je evidentno. Ali u čemu je glavna poenta. U tome da su investitori pribavili sve dozvole, da su nadležni sekretarijati u Opštini potpisali sve što je trebalo, a da vjerovatno nisu ni izašli na teren, I da su iz lokalne elektroprivrede rekli da je za ovo nadležan Nikšić. Pitam se samo da li će za par mjeseci kada istima budu tražili glasove, govoriti da je za to nadležan Nikšić ili Podgorica. I tako sve u krug u beskraj, dok se ne desi neka katastrofa, a poslje će biti uzaludno i utvrđivati odgorovnost.
Ovakav odnos koji za šačicu novca koji treba da se ulije u budžet svjesno gazi sve principe i što je najgore dostojanstvo ljudi, govori da mi možemo da izgradimo grad, ali da sve manje brinemo kakav vrijdnosni sistem gradimo u njemu. Jedno bez drugo ne ide, stoga nije zgoreg da razmislimo malo o tome. Odgovorsnot prema zejednici mora postojati, a to što izvbjegavamo da donesemo teške odluke i zaštitimo svoje građane, definitivno nije dobro. Uvjek smo govorili kako želimo da se Ulcinj pita, stoga gospodo ne oklevajte, već preuzmite odgovorsnost, garantujem da niko neće doći da vas spriječi u sporvođenju zakona i odbrani interesa sopstvenih građana.

Mr. Dritan Abazovic
YouTube Preview Image

3