Na graničnim prelazima Crne Gore se kontroliše prijava boravka stranaca

June 21, 2012   | Ngjarjet - Events

Na graničnim prelazima Crne Gore vrši se kontrola prijave boravka stranaca, saopšteno je danas iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Uprave policije, povodom informacija da se prilikom izlaska iz naše države turistima traži potvrda o prijavi boravka.
“Ulaz, izlaz i boravak stranaca u Crnoj Gori je propisan Zakonom o graničnoj kontroli, Zakonom o strancima, Zakonom o registima prebivališta i boravišta i Uredbom o viznom režimu”, ističe se u zajedničkom saopštenju Ministarstva održivog razvoja I turizma I Uprave policije.
Shodno članu 24, Zakona o registrima prebivališta i boravišta se navodi sledeće: “Privredno društvo, preduzetnik i lice kojem stranac sa boravkom do 90 dana dolazi u posjetu i kojem obezbjeđuje smještaj duže od 24 časa obavezan je da policiji podnese prijavu i odjavu boravišta stranca, u roku od 12 časova od časa dolaska odnosno odlaska stranca”.
Iz Ministarstva podsjećaju da su u cilju boljeg informisanja turista tokom prošle ljetnje turističke sezone na svim graničnim prelazima pripradnici Uprave policije dijelili  brošure, prevedene na pet jezika, sa osnovnim informacijama za strance koji dolaze u Crnu Goru, kako bi se turisti bolje upoznali sa obavezama koje imaju prilikom prelaska državne granice Crne Gore.
“Kao i u svim drugim zemljama, stranci su po dolasku u Crnu Goru obavezni da policiji prijave svoj boravak, a ukoliko su u pitanju turisti onda su izdavaoci smještaja, kod kojih turisti borave, dužni da ih prijave”, ističu u Ministarstvu turizma.
Kontrola prijave boravka se vrši na svim graničnim prelazima, što znači da obuhvata putnike koji putuju svim vrstama prevoza (avionom, automobilom, vozom, brodom..)

Da bi se izbjegle gužve na graničnim prelazima i smanjilo vrijeme potrebno za ulazak u našu zemlju, službenici Uprave policije, Sektora granične policiju u skladu za članom 34, Zakona o graničnoj kontroli imaju mogućnost da propuste određene radnje tj. odstupe od režima graničnih provjera i kontrolu mogu vršiti selektivno.
Službenici Uprave policije u skladu sa zakonskim ovlašćenjima vrše provjeru lica koja ulaze i izlaze iz naše zemlje u cilju stvaranja bezbjednosnih uslova, odnosno obezbjeđenja građana i turista.
Shodno Zakonu, boravišna taksa je paušalni novčani iznos koji plaća gost koji koristi usluge smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja turistička ili ugostiteljska djelatnost.
Naplatu boravišne takse vrši davalac smještaja i dužan je da u račun za uslugu smještaja posebno iskaže iznos boravišne takse.
“Boravišna taksa je prihod turističke organizacije, a prikupljena sredstva koriste se za finansiranje djelatnosti lokalnih turističkih organizacija (80 odsto) i finansiranje programa Nacionalne turističke organizacije (20 odsto). Nadzor nad prikupljanjem i plaćanjem boravišne takse i vođenjem odgovarajuće evidencije obavlja nadležni poreski organ opštine“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: CDM

1