Lukšić u Ulcinju i Baru: Otvorena prva dionica puta ka Sukobinu i deponija Možura – Video

July 13, 2012   | news

Ovo je prekretnica kada je u pitanju iskorišćavanje turističkih potencijala na području opština Ulcinj i Bar, istakao je Igor Lukšić, predsjednik Vlade otvarajući danas prvu dionicu puta Ulcinj – Sukobin i regionalnu sanitarnu deponiju Možura tokom posjete ovim primorskim opštinama.

Tom prilikom, Lukšić je obišao i pumpnu stanicu „Belveder“ koja je dio regionalnog vodovoda, kao i novoizgrađeni bulevar na ulasku u Bar. On je bio gost predsjednika dvije primorske opštine – Žarka Pavićevića i Nazifa Cungua.

Ističući da su te četiri investicije izuzetno važne za razvoj Bara i Ulcinja, ali i stvaranje pretpostavki za dalji razvoj turizma na ovom području i u Crnoj Gori, predsjednik Vlade je podsjetio da su one zajedno vrijedne oko 20 miliona eura.

– To pokazuje da je, iako živimo u teškom vremenu, moguće nastaviti sa realizacijom veoma važnih projekata, promovisati ih i time potvrditi da postoji razlog za optimizam i osnova na kojoj bi mogli graditi naša očekivanja za obnavljanje ekonomskog rasta u periodu koji dolazi.

Premijer ističe da to, pak, ne znači da je posao gotov.

– Kada je u pitanju veoma put od Sukobina prema Ulcinju, danas smo promovisali završetak prve dionice. Nakon završetka turističke sezone nastavljamo sa realizacijom druge dionice, paralelno se pripremama projektne dokumentacije treće, završne dionice tog putnog pravca. Kao što je predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević kazao, kada je u pitanju deponija na Možuri, naredna faza znači uspostavljanje reciklažnog centra, najvjerovatnije po principima javno-privatnog partnerstva, što će produžiti vijek trajanja ove deponije i, generalno, uticati i na stvaranje uslova da na moderan način dođemo do otvaranja novih radnih mjesta i promovisanja novih razvojnih šansi.

Lukšić je izrazio nadu da će uskoro biti završena izgradnje mosta na Port Mileni u Ulcinju, ali i nastavljeni radovi na putnoj infrastrukturi na tom području.

– Očekuje nas i sklapanje aranžmana sa KfW-om o stvaranju uslova da se nastavi sa izgradnjom kanalizacionog sistema i obnavljanje vodovodne mreže u Ulcinju. To je takođe vrijedan projekat saniranja Port Milene, koji će stvoriti pretpostavke za ubrzanu izgradnju novih hotelskih kapaciteta i podsticanje razvoja i turizma, ali i sektora koji su povezani sa turizmom, jer je to najbolji način kako da iskoristimo resurse sa kojima raspolažemo u Crnoj Gori – zaključio je Lukšić.

Premijer je, na kraju, zahvalio i Svjetskoj banci „na podršci i strpljenu kada je ovaj projekat u pitanju, jer smo sada u prilici da promovišemo možda i najbolju sanitarnu deponiju u ovom dijelu Evrope“.

Analitika – Informativni Portal
YouTube Preview Image