Camaj iz DSCG: Povucite ministra i idemo u koaliciju

July 23, 2012   | news

Predstavnik Demokratskog saveza u Crnoj Gori (DSCG) Nikola Camaj pozvao je Demokratsku uniju Albanaca (DUA) da napusti Vladu i priključi se koaliciji albanskih partija za iduće izbore. Camaj je juče za „Dan” naveo da će čelnici albanskih stranaka za desetak dana, nakon što se skrati mandat Skupštini, organizovati novi sastanak da bi dogovorili dalje poteze.
S druge strane, lider DUA Mehmet Zenka kazao je da Albanci u Crnoj Gori očekuju da sve albanske stranke na predstojećim izborima nastupe u koaliciji. On je poručio da je DUA raspoložena da se napravi jedinstvena lista svih albanskih partija.
– Radićemo ovih dana na tome, mada ne znam koliko ćemo uspjeti da prevaziđemo međustranačke nesuglasice i da se dogovorimo. Albansko tijelo to traži od svih albanskih subjekata, pa vjerujem da će se naći neki zajednički jezik – rekao je Zenka agenciji Mina.
Nikola Camaj je istakao da ministar iz reda DUA „ionako služi kao dekor vlasti pred službenim Briselom kako bi se glumilo da u Crnoj Gori postoji adekvatna zastupljenost manjina u organima vlasti”.
– Najbolje bi bilo da kao odgovor na politički zulum koji su prilikom usvajanja izbornog zakona vlast i opozicija sproveli praveći dvotrećinsku koaliciju, Albanci formiraju jedinstvenu izbornu listu. Hoće li stvarno do toga doći, to sada ne znam. Strahujem da će biti teško pomiriti razlike koje sada postoje između partija koje učestvuju u vlasti i onih koje ne učestvuju. Osim jednostvenog nastupa, opcija je i izlazak u dvije kolone, kao i da bojkotujemo parlamentarne izbore, jer nad nama je izvršen politički zulum od vlasti i opozicije. Vidjećemo šta će biti – istakao je Camaj.
Iz ugla Mehmeta Zenke, DUA je spremna za predizborne koalicije, ali samo sa albanskim strankama. Podsjetimo, DUA je godinama u savezu sa DPS-om, a osnivač te stranke, Ferhat Dinoša, na funkciji je crnogorskog ambasadora u Albaniji. Trenutno DUA ima jednog ministra – Hamdi Hasanija, koji je nedavno izabran za čelnika resora manjinskih prava.
Mehmet Zenka kaže da su „poslije izbora otvoreni za nastup sa dosadašnjim partnerima, ako još bude takvog raspoloženja”.
– DUA se priprema za izbore. Mislimo da ih čekamo spremi, a i ankete pokazuju da je albansko tijelo malo više raspoloženo da glasa za nas. U slučaju samostalnog nastupa očekujemo najmanje jedan mandat – kazao je Zenka.
Lider DUA isključio je mogućnost da se ta stranka priključi Demokratskom frontu.
M.V.

Izvor: DAN

1