Zenka: Albanci očekuju zajedničku listu

July 24, 2012   | news

On je poručio da je DUA raspoložena da se napravi jedinstvena lista svih albanskih partija.

“Radićemo ovih dana na tome, mada ne znam koliko ćemo uspjeti da prevaziđemo međustranačke nesuglasice i da se dogovorimo. Albansko tijelo to traži od svih albanskih subjekata, pa vjerujem da će se naći neki zajednički jezik”, rekao je Zenka agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, DUA je spremna za predizborne koalicije, ali samo sa albanskim strankama.

“U predizbornim koalicijama dolazi u obzir samo neka albanska partija. A poslije izbora otvoreni smo za nastup sa dosadašnjim partnerima, ako još bude takvog raspoloženja”, rekao je on.

Zenka je kazao da je DUA spremna za parlamentarne izbore.

“DUA se priprema za izbore. Mislimo da ih čekamo spremi, a i ankete pokazuju da je albansko tijelo malo više raspoloženo da glasa za nas”, rekao je on.

U slučaju samostalnog nastupa, kako je naveo, očekuje najmanje jedan mandat.

Zenka je isključio mogućnost da se DUA priključi demokratskom frontu.

“Programske politike su nam veoma udaljene. Dok ne sazru bolja vremena i dok ne nađemo neke dodirne programske tačke, ne dolazi u obzir priključenje DUE opozicionom frontu”, rekao je on.

Na konstataciju da Demokartski front još nije usaglasio i predstavio program, Zenka je rekao da ipak ne vidi tu nikakvu mogućnost saradnje.

On je kazao da do sada nije bilo zvaničnih inicijativa vladajuće koalicije oko koalicionog nastupa.

“Ali u međusobnim našim kontaktima uvidjeli smo da nema razloga zašto poslijizbora ne bi mogli zajedno”, kazao je Zenka.

Izvor: CDM