Mujo Kraja : Mladi neće u kuvare

July 29, 2012   | Bota

Poznati ulcinjski ugostitelj o nedostatku kadrova u zemlji turizma. Vanpansion je loš, ponuda nije zavidna, nema ni gostiju.

ULCINJ – Za više od 40 godina rada u turizmu kuvar Mujo Kraja (65) svedok je prosperiteta, ali i posrnuća ulcinjskog turizma. Svedok je srećnih vremena kada su u najjužniji crnogorski primorski grad već sa proleća dolazili gosti iz zapadne Evrope, i ostajali do pozne jeseni.

Danas, kad se sezona svodi na nepuna dva meseca, ta dobra minula vremena gotovo da su nestvarna.

Sa setom ih se seća kuvar Mujo, koji je radio gotovo u svim ulcinjskim hotelima, koji sa emocijama govori o deficitarnom zanatu u Crnoj Gori.

– Kulinarski zanat jeste težak, ali je dobro plaćen. Međutim, mladi neće kuvarsku kapu i ja radim iako sam u penziji – počinje priču vitalni kuvar na terasi hotela “Mediteran” sa koje se pruža prelep pogled na kulu Balšića u starom gradu Ulcinju.

Nedostatak kadra u ugostiteljstvu je veliki problem ulcinjskog, a i crnogorskog turizma.

– Nemamo kuvara, stručnih konobara. Nerado se Crnogorci opredeljuju za ova zanimanja. Smatram da bi hoteli trebalo da organizuju kurseve i stalno obučavaju mlade kadrove, motivišu ih da se bave ovim poslovima. Dobar primer je škola “Vuko Mitrović” u Miločeru koja se šestu godinu zaredom bavi obukom svih kadrova za rad u hotelima – ističe sagovornik “Novosti”.

On se priseća da su pre četrdesetak godina u Ulcinju i ponuda i potražnja bila na višem nivou.

– Danas je vanpansion jako loš, a ponuda nije zavidna. Mnogo sam žalostan što Ulcinj nema visoko kategorisane hotele. Ima interesovanja investitora, ali nema dovoljno dobre volje zvaničnika. Sadašnji vlasnik hotela “Mediteran” Iso Bećović, živi godinama u Čikagu i hteo je da ulaže u turizam rodnog grada. Pre pet godina dao je projekte za izgradnju hotela sa četiri zvezdice. Do dana današnjeg nema zeleno svetlo, a zapošljava 50-ak radnika u “Mediteranu” – kaže Kraja.

Voleo bi Mujo da mu se ostvari želja i da svoje specijalitete, pogotovo nacionalne – ulcinjske bamije, levreke na cigli – ali i internacionalna jela sprema u hotelu sa četiri zvezdice.

– Sva jela pravim sa voljom i zadovoljstvom. Ako bog da, radiću još koju godinu – ističe Mujo Kraja.

 

JAJA ZA USKRS

– PAMTIM kada je Ulcinj vrveo od Nemaca, Engleza, Švajcaraca… Izgubili smo te goste, ali se nadam da ćemo ih ponovo vratiti. Sećam se mog rada u hotelu “Galeb”, za Uskrs smo gostima farbali 600 jaja. Danas u to doba nema turista ali ni hotela “Galeb”, srušili ga – kaže setno kuvar Mujo.

DOMAĆA HRANA NA ŠVEDSKOM STOLU

SEOSKI, domaći proizvodi su na trpezi hotela “Mediteran”. Gostima se na švedskom stolu nude kozji dimljeni sir, masline, domaće mesne prerađevine, povrće i voće iz bogate ulcinjske zaleđine, kozje i kravlje mleko koje se svako jutro sveže doprema sa farme direktora hotela Seljatina Đeljoševića.

Izvor: Novosti

YouTube Preview Image

2