Albanske partije ujedinjeno na izbore

August 4, 2012   | news

Naime, novim zakonom o izboru odbornika i poslanika, albanskim partijama je ukinuta mogućnost zagarantovanih mandata. To znači da se na izborima na jesen moraju boriti za mandate sa ostalim partijama.

Predstavnicima albanskih partija ipak je bitnije da se međusobno dogovore o eventualnom zajedničkom nastupu na izborima 14. oktobra nego da razmatraju priključenje Demokratskom frontu.

Predsjednik Demokratskog saveza Albanaca Mehmet Bardhi, koji je prije nekoliko dana inicirao sastanak predstavnika albanskih partija u Ulcinju, kazao je da oni žele da ostvare takav rezultat na izborima kako bi u parlementu dobili pet poslaničkih mjesta. A takav rezultat mogu da ostvare samo ukoliko se napravi jedinstvena albanska koalicija. On ističe da su pregovori u toku, ali da se to ne treba odugovlačiti, jer izborne liste počinju da se predaju 20. avgusta.

Sličnog stava je i njegov kolega Genci Nimanbegu iz Force.

“Mi smo imali sastanke sa pojedinim predstavnicima albanskih partija i očekujemo da će u narednih sedam dana sve biti jasnije”, kazao je Genci za Dnevne novine.

No, kako on tvrdi, albanske partije će najvjerovatnije izaći u dvije liste, jer na jednoj strani postoje “principijelne albanske partije koje se zalažu za ostvarivanje albanskih prava”, dok na drugoj strani postoje partije “predvođene Demokratskom unijom Albanaca koja je umanjila zahtjeve Albanaca, prije svega zbog raskola koji je prošle godine nastao u toj partiji”

I poslanik Perspektive Vaselj Siništaj podržava zajednički nastup predstavnika albanskog naroda na predstojećim izborima, jer je po njemu upravo to najbitnije – stvoriti koaliciju unutar albanske manjine.

“Koalicija treba što šira da bude, pri čemu treba da bude oslobođena maksimalisuckih zahtjeva i samim tim da osvoji mandate u Skupštini”, tvrdi Siništaj. Na pitanje dokle se stiglo sa koalicijom, Siništaj odgovara da “ima stvari koje idu u dobrom pravcu”, dok pojedine stvari tek treba da se dogovore.

Međutim, on upozorava da dogovor ne treba odlagati jer ne bi bilo dobro da se izborna lista preda suviše kasno.

“Ako listu ne predamo na vrijeme, onda je najbolje da je i ne predajemo”, objasnio je Siništaj.

Izvor: Dnevne novine