Sad, kad Ulcinj i Bar postanu Dubai

August 6, 2012   | news

http://www.gov.me/files/1216194578.pdf
“Tender za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u crnogorskom podmorju biće objavljen u narednih 60 dana, a obuhvataće 13 blokova ukupne površine do tri hiljade kilometara kvadratnih” – saopštio je pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević nakon sjednice Vlade.

Vlada je u četvrtak usvojila fiskalnu politiku za proizvodnju nafte i gasa i odluku o broju i količini blokova koji će biti objavljeni u prvom tenderu.

Pomoćnica ministra finansija Biljana Šćekić je objasnila da se fiskalnom politikom definiše nacionalna praksa za oporezivanje nacionalnog resursa.

“Uspostavlja se sistem koji podrazumijeva stabilne i izdašne prihode za državu, što znači 70 odsto profita kompanija koje budu ušle u ovaj posao. Naknada za naftu je progresivna i kreće se u rasponu od pet do 12 odsto proizvodnje, a ekstra porez na dobit je 59 odsto” – objasnila je Šćekić nakon sjednice Vlade.

Ona je najavila da će se najvažnija pitanja – utvrđivanje prihoda i priznavanje troškova za ove kompanije definisati u narednom periodu.

Pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević je najavio da će tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa biti objavljen u naredna dva mjeseca.

On je objasnio da je napravljena nova podjela teritorije Crne Gore na blokove i za razliku od prošle, koja je bila zasnovana na geološkom principu, nova se zasniva na matematičkom.

“Sada imamo veliku količinu manjih blokova. Veličina jednog bloka je oko 300 kilometara kvadratnih. Na prvom tenderu će biti objavljeno 13 blokova ukupne površine do tri hiljade kilometara kvadratnih.  Najveći dio prostora koji će biti objavljen na tenderu pripada bivšem ulcinjskom bloku u kojem je stepen poznavanja geoloških uslova takav da bez problema možemo ući u potpisivanje ugovora” – istakao je Dubljević.

Pomoćnik ministra je kazao da će prvi novac od nafte i gasa početi da stiže čim se objavi tender.
“Kompanije su dužne da plate učešće na tenderu, potom nadoknadu za površinu, odnosno zakup za prostor na kojem će istraživati i proizvoditi. Glavni prihod počinje da stiže kada počne proizvodnja nafte i gasa. Objektivno je očekivati velika sredstva početkom 2017.” – kazao je Dubljević.

Naknada za proizvodnju nafte i gasa po kilometru kvadratnom predviđena je u visini od 300 eura. Nepovratna naknada koja će se platiti prilikom prijave na tender za dodjelu koncesije kretaće se u rasponu od 30.000 do 50.000 eura.

 

BarINFO 

YouTube Preview Image