Jeziv prizor pred zgroženim turistima u Port Mileni

August 9, 2012   | Anketë / Anketa

Foto: Vijesti

Na desetine, pa i stotine kilograma mrtve ribe plutalo je juče Port Milenom, naočigled brojnih turista koji su se, uprkos nepodnošljivom smradu koji se širio sa kanala, tiskali na mostu da vide nešto što u većini država iz kojih dolaze sasvim sigurno ne smatraju normalnom pojavom.

Ionako smorena i prepuštena sebi, Port Milena je okrenula novu stranicu bruke crnogorskog i ulcinjskog turizma. Jeziv prizor usred sezone nije mogao ostati neprimijećen.

“Užasno je bilo vidjeti to. Pa to su na desetine kilograma mrtve ribe i to baš tu, ispod mosta, kuda idemo na plažu. Ne znam kome da prijavim, ali našao sam vaš broj pa vas molim da to objavite”, poručio je novinaru ”Vijesti” Sadin Tika iz Makedonije, koji živi i radi u Švajcarskoj.

On je samo jedan od mnogih turista koji su juče zvali “Vijesti”, izražavajući zgražavanje pomorom koji je, makar u posljednjih deset godina, uobičajen u kanalu.

Još jedan ekološki incident, krivaca nigdje

Ono što bode oči jeste da nikad niko nije odgovarao za tu vrstu ekološkog zločina, iako je i Port Milena nezvanično ekološki već odavno mrtva.

Kao i svaki put do sada, svi peru ruke od incidenta. U Solani neće ni da čuju da su ispustili salamuru i izazvali  pomor.

“To prvi put čujem od vas. Nama sad, u susret berbi, trebaju vode, a ne da ih ispuštamo”, kazao je “Vijestima” stečajni upravnik Milorad Iković.

Ni u “Ulcinjskoj rivijeri” ne znaju šta je uzrok pomora ribe.

“Mi nemamo veze sa pomorom ribe, jer imamo kolektor za odvod naših fekalnih voda”, kazala je “Vijestima” PR “Ulcinjske rivijere” Ana Živanović.

Ni u Nevladinoj organizaciji “Zeleni korak” ništa ne znaju o incidentu.

“Nije ni čudo da se to dešava u onakvoj Port Mileni. Jednog dana možemo očekivati i bombe”, kazao je direktor te Nevladine organizacije Dželal Hodžić.

Možda će nam, kao i svaki put do sada, opet doći nadležne inspekcije i potvrditi da ispuštena salamura iz Solane nije mogla prouzrokovati pomor ribe.

“Ali jesu materije iz fekalnog dna, koje se digne kad pumpe prorade”.

Nevina je i “Ulcinjska rivijera”, jer “ima sopstveni kolektor”, kao i ostala domaćinstva čije fekalije odlaze direktno u kanal, “ali ne mogu izazvati masovni  pomor  ribe”. Očigledno je da treba izbjeći odgovornost, a za ribu ko mari. Za šokirane turiste još manje. Makar imaju priliku da vide kako mi to radimo.

 

Samir Adrović
Izvor: Vijesti