Turisti zakrčili Ulcinj

August 29, 2012   | news

Foto – Samir Adrović – Vijesti

Niko u Ulcinju nije ni slutio da će kraj avgusta biti tako spektakularan- prema zvaničnoj statistici u Ulcinju boravi 26 hiljada gostiju, što je za 280 odsto više nego lani u isto vrijeme. Nezvanične procjene ulcinjskih turističkih poslenika kažu da u gradu trenutno boravi i više od 100 hiljada gostiju.

U prilog takvim procjenama idu prizori sa jučerašnjih ulica, bulevara, trotoara i plaža. Po nesnosnoj vrelini, ljudi se opet tiskaju uskim ulicama dok su na bulevarima rijeke automobila zarobljene u kilometarskim kolonama- nezapamćene gužve na svakom koraku i metru.

Stanjem u gradu prijatno je iznenađen i direktor lokalne TO Minir Karamanaga koji je kazao da je očekivao porast broja gostiju poslije ramazana i Bajrama, ali ne ovoliko.

“Tokom mjeseca ramazana, muslimanskog posta, imali smo u kontinuitetu slabiju posjetu u odnosu na uporedni period što je bilo i za očekivati jer nam najviše gostiju dolazi sa Kosova, Bosne i Sandžaka. Uradili smo neke dobre stvari na Kosovu po pitanju prezentacije našeg turističkog proizvoda i očekivali smo porast. Ali, ovo je pravi bum” kazao je Karamanaga “Vijestima”.

Naveo je da su neki zakupci plaža zbog slabije posjete već bili sklonili dio mobilijara, a neke radnike poslali kući.

“Sada čujem da su morali da vrate i mobilijar na plaže i radnike na posao. Neki ugostitelji već trljaju ruke a ako ovako nastavi, nema sumnje da ćemo biti bolji nego lani” uvjeren je Karamanaga. U prilog tome, kako kaže, ide i informacija da školska godina na Kosovu, upravo zbog odmora, ove godine kasni i počinje tek 10. septembra.

“To je dobar znak za nas, jer je očigledno da zbog ramazana i Bajrama mnogi nijesu došli na more. Sad imaju priliku” kazao je Karamanaga.

I mještani su sada zadovoljniji ali pošto je prošao špic, morali su da obore cijene smještaja tako da se krevet ovih dana može naći za 5 do 6 eura i u najatraktivnijim djelovima grada.

Prema zvaničnoj statistici, u hotelima se odmara 84 odsto više gostiju u odnosu na prošlu godinu u isto vrijeme. U kampovima boravi 71 odsto više dok ih je u privatnom smještaju tri puta više uz indeks 303 odsto.

Samir Adrović
Vijesti online

YouTube Preview Image