Posle Bajrama pravac Ulcinj – Video

August 30, 2012   | news

Sjajna poseta turista krajem glavne sezone iznenadila mnoge domaćine. U ovom gradu objašnjavaju da je bum nastao nakon završetka Bajrama

VGUST polako izlazi iz kalendara, ali na južnom Jadranu gotovo ništa ne podseća na kraj glavne sezone. Sudeći po poseti turista crnogorskim plažama, sezona je produžena.

Proteklog vikenda, koji je podsetio na najbolje turističke godine, na budvanskoj rivijeri su registrovali blizu 36.000 gostiju, što je za tri odsto više nego lane u isto vreme.

Gro poznoavgustovskih posetilaca odmara se u privatnom smeštaju, dok je, 13.550 njih u hotelima. Jedino poluprazni kampovi i odmarališta, u kojima je nešto više od 400 turista, ukazuju na to da je glavna sezona završena. Pored gostiju iz regiona (uglavnom iz Srbije) najviše je Rusa, Poljaka i Čeha, a prilično je i gastarbajtera s prostora eks-Jugoslavije.

Poseban bum krajem avgusta dogodio se u Ulcinju. U najjužnijoj crnogorskoj opštini boravi 26.000 registrovanih turista, što je čak za 280 odsto više nego lane u isto vreme.

Šta se dogodilo u Ulcinju?

Direktor Turističke organizacije Ulcinja Minir Karamanaga kaže da je muslimanski verski praznik potencijalne goste Ulcinja vezao prilično dugo za svoje domove.

Posle Bajrama, krenula je “invazija”. Stigli su u velikom broju gosti sa Kosova, područja Sandžaka i iz BiH.

– Dogodilo se da zakupci kupališta, koji su mislili da je sezoni odzvonilo, vraćaju mobilijar na plaže. Zadovoljni su i ugostitelji kod kojih je promet do pre neki dan bio prilično slab. Gužve će potrajatio do 10. septembra – ističe Karamanaga.

I obaranje cena od strane vlasnika privatnih kuća pokazalo se kao dobar potez. U Ulcinju, čak i u užoj gradskoj zoni, krevet sada košta od pet do šest evra.

Solidnu posetu beleže i duž Boke Kotorske. Istina, najviše je izletnika koji stižu u Kotor kruzerima, ali su solidno popunjeni i hoteli i kuće koje su blizu obale.

U TO Budva ističu da sledi dobra postsezona. Ukoliko se vreme ne pokvari (meteorolozi najavljuju kiše za početak septembra) i naredni mesec bi mogao da bude bolji od prošlogodišnjeg. Najave stranih turoperatora su veoma dobre, pa se očekuje dolazak većeg broja gostiju iz Rusije, sa zapadnoevropskog tržišta, dok Italijani, kojih je bilo puno tokom avgusta, pakuju kofere jer je završena sezona godišnjih odmora, takozvana “feragosta”.

– Sezona je produžena, počela je ranije nego prošle godine i trajaće sve do kraja oktobra. Već sada je izvesno da će na području opštine Budva porasti broj posetilaca i noćenja u odnosu na sezonu 2011, a biće, verujem, i više para nego lane – kazao je gradonačelnik Budve Lazar Rađenović.

Novosti

YouTube Preview Image