Problemi i položaj samohranih roditelja u Opštini Ulcinj

August 31, 2012   | news

Osnovni Sud Ulcinj, u periodu 2008‐2012 obrađivao 132 predmeta po tužbama za razvod braka.U ovom periodu je donjeto 15 odluka o davanju doprinosa za izdržavanje djece.

Ukupan broj samohranih roditelja, koji se nalaze u evidencijama CSR – Služba Ulcinj, iznosi 157.

Prema podacima CSR, u Ulcinju ima 12. djece bez roditeljskog staranja oba roditelja.

Kao samostalni, bez obzira na radni status, samohrani roditelji se suočavaju sa velikim troškovima za obrazovanje i kvalitetan rad sa djecom. Osim troškova redovnog obrazovanja,tu se kao posebno opterećujući spominju troškovi za ekskurzije, za dodatne sportske aktivnosti,knjige, a vrlo često i za dodatne časove za spremanje pojedinih predmeta…

Samohrane majke koje žive sa svojim roditeljima uglavnom su potpuno finansijski zavisne I nemaju svoj novac, dok one koje žive samostalno suočavaju se sa veoma velikim finansijskim poteškoćama kako od jedne plate da obezbijede normalne uslove ra rast, razvoj i obrazovanje djece. Ako postoji i pravni problem zaštite od srane države, usled nedostatka mehanizama u naplati alimentacija, jasna je potreba različitih servisa koji će raditi na njihovoj ekonomskoj samostalnosti.

Nije samo izražen problem samohranih roditelja koji ne rade već i onih koji rade i imaju dovoljno sredstava da kažemo za „normalan“ život.
Ovi samohrani roditelji rade i po nekoliko poslova,kako bi izašli na kraj sa finansijskim teškoćama. Oni otvoreno priznaju da „nemaju vremena da prate šta se dešava sa njihovom djecom“, tako da nije rijedak slučaj da njihova djeca imaju probleme u školu, ali i generalno u ponašanju (povučena su, pokazuju asocijalno ili agresivno ponašanje).

Samohrani roditelji koji ne rade i traže povremene ili stalne poslove žale se da je ponuda poslova sve manja. Samohranim roditeljima, na teritoriji opštine Ulcinj, je teže da pronađu posao u sadašnjoj situaciji ekonomske krize u odnosu na opštu populaciju, prvenstveno jer: su isključeni i nemaju dovoljno informacija; imaju problem oko čuvanja djece (poslodavci traže da se ispunjavaju teži uslovi: duže ostajanje, rad vikendom…, što one ne mogu da ispune); njihova opšta situacija utiče na njihovu radnu sposobnost (problemi u kojima žive utiču na radnu sposobnost, rasejanost, koncentrisanost)…

S druge strane, država nije prepoznala samohrane roditelje kao posebnu osetljivu grupu. Na  lokalnom nivou (pa i šire), ne postoji analiza o problemima samohranih roditelja. O njima se ne vode posebne evidencije, registri, ne prave se planovi, strategije i slično. Ipak, lokalni socijalni akteri smatraju da treba da postoji poseban program o ovoj kategoriji društva. Po mišljenju naše fokus grupe, ova kategorija se razlikuje od ostalih roditelja jer je radno sposobna zbog čega pomoć koja bi bila specifično njima usmjerena treba da im omogući da lakše dođu do posla.

Usljed nedostatka baze podataka o samohranim roditeljima na nivou opštine teško je sagledati kakve konkretne potrebe na nivou individue. Osim potreba, ne postoji niti podaci sa kakvim vještinama mogu izaći na tržište privremenih poslova koje značajno može pomoći u osiguranju ekonomskog statusa dovoljnog za funkcionisanje porodice.

Do sada nije postojao servis koji na organizovan način uključuje značajniji broj volontera. Prilike građanima da učestvuju u funkcionisanju zajednice svedene su na minimum, tako da humani i volonterski pristup u rješavanju ovakve potrebe ima veliki potencijal, naročito među mlađom populacijom koja je ciljna volonterska grupa ovog servisa.

Horizonti Ngo

NOVI LOKALNI SOCIJALNI SERVIS

Kroz ovaj Projekat, koji realizuju OCD “Novi Horizont” i Centar za Socijalni Rad za opštine Bar i Ulcinj – Služba Ulcinj, uspostavlja se novi socijalni servis na lokalnom nivou – podrška samohranim roditeljima

u opštini Ulcinj.

Uvođenje nove socijalne usluge ima za cilj:
• unaprijeđenje vaspitnih kapaciteta samohranih roditelja
• poboljšanje kvaliteta života jednoroditeljskih porodica
• pomoć samohranim roditeljima u razvijanju sposobnosti samoorganizovanja, aktivnog otklanjanja posljedica nepovoljnog stanja i položaja

Navedeni ciljevi će se realizovati kroz socio-edukativni rad, tj. pružanje savjetodavno-terapijskih i socio-edukativnih usluga, za samohrane roditelje u opstini Ulcinj.

Servis „PODRŠKA SAMOHRANIM RODITELJIMA“ obezbjeđuje pružanje savjetodavno-terapijskih i socio-edukativnih usluga, u okviru projekta “Reforma sistema socijalne i dječije zaštite – unapređenje socijalne inkluzije IPA 2010“, koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom prosvjete i UNICEF. Ovaj projekat finansira delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

Horizonti Ngo