Đeka: Cunguovo stupanje u koaliciju sa Siništajem je nemoralno

September 7, 2012   | news

Lider Demokratske partije Fatmir Đeka optužio je Forcu Nazifa Cungua da je stvaranjem koalicije sa GI Vaselja Siništaja pokušala da na nemoralan način diskredituje njegovu stranku i upozorio da je tim činom dovedena u pitanje vlast na lokalnom nivou.

“Demokratska partija ocjenjuje pogrešnim potez Nove demokratske partije Forca o stvaranju koalicije sa Građanskom inicijativom (GI).

Na taj način Forca se jednostrano umiješala u pregovarački proces DP i Albanske alternative (AA) sa GI, koji je bio pri kraju i koji je trebao da rezultira stvaranjem jedne široke predizborne koalicije albanskih stranaka na bazi Sporazuma o zajedničkom političkom djelovanju”, ističe se u saopštenju DP koja tvrdi da je postupak Force nemoralan politički čin, “jer se time nanosi šteta DP, njenom glavnom političkom partneru, koja ju je i dovela na čelo opštinske vlasti u Ulcinju bez ikakvih uslova”.

“Dakle, umjesto da se pozitivno odnese prema svojim političkim partnerima, Forca sklapa koaliciju sa GI.

Na taj način, umjesto proklamovanog jedinstva, ona je izazvala još dublje podjele u albanskom izbornom tijelu u Ulcinju, Malesiji i šire. Sa druge strane, GI se pokazala kao nepouzdan i neiskren učesnik u pregovorima sa DP i AA”, navodi Đeka u saopštenju.

Vladajuću koaliciju u Ulcinju čine Forca, DP, SDP i bivši odbornik PDP.

Đeka smatra “da taj brz i nepromišljen potez Force može za nju izazvati posljedice jer dovodi u pitanje i koaliciju na lokalnom nivou u opštini Ulcinj”.

“Demokratska partija smatra da je ovaj politički postupak definitivna brana stvaranju šire predizborne koalicije albanskih političkih subjekata i da znatno ugrožava njihovu optimalnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore.

Djelujući u okviru Sporazuma o zajedničkom djelovanju i uvažavajući političku volju, DP nastavlja međustranačku saradnju sa ciljem da se što bolje i dostojnije predstavi na predstojećim parlamentarnim izborima”, piše na kraju.

Samir Adrović
Vijesti online