Albanske partije na izborima nastupaju u tri kolone

September 19, 2012   | news

Foto Montaza

Albanske partije na izborima će nastupiti u tri kolone, odlučeno je nakon sastanka u Ulcinju.

Prema informacijama “Vijesti” albanski prvaci se ni nakon dva sastanka u Ulcinju nijesu mogli složiti o redoslijedu na izbornoj listi, zbog čega je propao dogovor o ujedinjenju.

Prema tvrdnjama učesnika pregovora, do dogovora nije došlo zbog zahtjeva predsjednika Demokaratske partije Fatmira Đeke da bude prvi na listi.

“Pokušali smo da se dogovorimo o redoslijedu na listi, i pokušamo da nađemo najbolje riješenje za sve, ali je za Đeku jedino prihvatljivo bila prva pozicija. Nakon konsultacija u strankama, ponovo smo tokom dana pokušali da pregovoramo, ali je Đeka ostao na istom. Nakon toga više nije bilo svrhe razgovarati”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Predstavnici albanskih stranaka o zajedničkom nastupu razgovarali su u u hotelu “Otrant” i u utorak, ali je zbog odbijanja da Demokratskoj uniji Albanaca (DUA) dodjele prvo mjesto na listi pregovore napustio lider stranke Mehmet Zenka.

Skup u Otrantu organizovan je na insistiranje lidera “Samoopredjeljenja” Albina Kurtija, koji je pokušao da ubijedi Albance da formiraju veliku koaliciju.

Na sastanku je načelno dogovoreno da se u koalicionom sporazumu precizira da sve partije moraju imati jedinstven stav u eventualnim pregovorima o ulasku u Vladu nakon izbora. Prema tvrdnjama učesnika sastanka za Zenku je i ta odredba bila neprihvatljiva.

Do sastanka albanskih političara došlo je praktično u posljednjem momentu s obzirom na to da večeras u ponoć ističe rok za predaju lista. Iako Državnoj izbornoj komisiji nijedna albanska stranka nije još dostavila listu, na izborima će nastupiti koalicija Force i Građanske inicijative koju će predvoditi vaselj Siništaj, politički savez Demokratske spartije, Albanske alternative i Demokratskog saveza koji će predvoditi Đeka, kao I koalicija DUA I Partije demokratskog prosperiteta koju će voditi Zenka.

Samir Kajošević
Vijesti online