Albin Kurti nije uspio da spoji Albance u Ulcinju

September 19, 2012   | news

Lider kosovskog pokreta “Samoopredjeljenje” Albin Kurti okupio je juče predstavnike albanskih partija u Ulcinju kako bi u neposrednim razgovorima izdejstvovao stvaranje široke koalicije na parlamentarnim izborima. Konkretan dogovor ipak nije postignut pa je izvjesno da će albanske partije na oktobarskim izborima nastupiti u tri kolone, koje će predvoditi Demokratski savez, Forca i Demokratska unija Albanaca DUA.

Kako Dan saznaje dogovor je izostao jer je Demokratska unija Albanaca tražila da joj pripadne prvo mjesto na zajedničkoj listi što ostali učesnici nijesu prihvatili.

“Bili smo blizu dogovora ali su predstavnici DUA bili isključivi da njihov lider Mehmet Zenka bude nosilac zajedničke liste. Zahtijevali su da im pripadne pun mandat, odnosno nijesu bili spremni da sa ostalim političkim subjektima eventualno dijele period od četiri godine. DUA nije bila spremna da prihvati da se o eventualnom ulasku u buduću vladu odlučuje konsenzusom svih političkih partija, koje bi podržale jednistveni nastup“, kazao je Danu jedan od učesnika tog sastanka.

Lider DUA Mehemet Zenka nije želio da komentariše šta se događalo na sastanku u hotelu „Otrant”.

Na skupu, koji je počeo u ranim popodnevnim časovima i trajao do kasno sinoć, prisustvovali su predstavnici svih albanskih stranaka i predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori Tahir Tahiri. Skupu su osim Tahirija prisustvovali Mehmet Zenka (DUA), Mehmet Bardhi iz Demokratskog saveza, Vaselj Siništaj i Amir Holaj iz koalicije Perspektiva, Nazif Cungu, Genci Nimanbegu i Dževdet Cakuli iz Force, Đerđ Camaj i Nik Đelošaj iz Albanske alternative.

Albin Kurti, koji je porijeklom iz Ulcinja, vodi drugu po snazi stranku u kosovskom parlamentu, i važi za političara koji zagovara radikalne stavove. Kurti je još u junu organizovao sličan sastanak na istoj lokaciji ali višečasovni razgovori albanskih političkih prvaka ni tada nijesu dali rezultate.

Izvor: DAN / CDM

1