Najviše fantomskih birača u Ulcinju i Beranama

September 25, 2012   | news

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS saopštila je juče da je iz opština Ulcinj, Berane, Bar, Plav, Bijelo Polje i Rožaje najveći broj od oko 6.000 lica starijih od 60 godina, koja se i dalje vode kao glasači iako ih nema u podacima od prošlogodišnjeg popisa.

U saopštenju izvršnog direktora MANS-a Vanje Ćalović, koje je dostavljeno Danu, navodi se se da je prema podacima iz popisa u Ulcinju prošle godine bilo 3.930 lica koja su rođena prije 1952. godine, odnosno koja su u godini popisa imala 60 i više godina.

Prema podacima iz biračkog spiska, takvih lica je danas 4.788 ili 858 više u odnosu na popis. U Beranama takvih je preko 700, u Baru preko 600, a u Plavu preko 500.

“Kada se uzme u obzir ukupan broj starijih lica, najveće procentualne razlike su ponovo u Ulcinju gdje ih ima 22 odsto više u biračkom spisku nego u popisu, u Plavu ih je 21 odsto više, Šavniku 14 odsto, a u Žabljaku, Rožajama i u Beranama po 12 odsto više“, navela je Ćalovićeva.

Prema njenom mišljenju, samo u četiri crnogorske opštine, ukupne razlike između broja popisanih i starijih lica u biračkom spisku su u korist popisa. Ukazala je da je to slučaj u Danilovgradu, gdje ima 15 odsto manje upisanih starijih birača nego popisanih, u Kotoru i Andrijevici po četiri odsto, a jedan odsto u Kolašinu.

Izvor : CDM

2