Najbolja naplata PDV-a u Budvi i Ulcinju

September 27, 2012   | news

Najbolja naplata ostvarena u Budvi i Ulcinju

Ukupni prihodi po osnovu poreza od juna do avgusta 2012. godine, u odnosu na uporedni period 2011. godine,  veći su za 12,05 odsto, a tokom avgusta u Budvi i Ulcinju, po osnovu prihoda od PDV-a, ostvarena je najbolja naplata u posljednjih pet godina, saopšteno je na sjednici Koordinacionog tima za praćenje realizacije mjera za suzbijanje sive ekonomije.

“Konkrente pozitivne finansijske efektne potvrđuje i ostvarenje budžetskih prihoda. Ukupni prihodi Budžeta Crne Gore za jun-avgust  2012. godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veći su za 5,34 odsto i iznose 370,2 miliona eura“, navode iz Ministarstva finansija.

Ocijenjeno je da bolja koordinacija i efikasnija implementacija mjera iz Operativnog plana, pored finansijskih efekata, imaju i preventivni karakter što se najbolje reflektuje kroz pad privrednog kriminala koji je, prema izvještaju Uprave policije, manji za 40 odsto u ljetnjoj sezoni 2012. u odnosu na istu 2011. godine.

“U skladu sa jednim od glavnih ciljeva u borbi protiv sive ekonomije – suzbijanjem „rada na crno“,  Inspekcija rada je, kroz inspekcijski nadzor, regulisala radni odnos za veći broj lica tokom protekle ljetnje sezone. S tim u vezi, u toku pomenutih mjeseci, regulisan je radno-pravni status za 1.188 lica, od čega su 582 stranci“, ističu iz Ministastva finansija.

Pojačanom kontrolom Uprave policije i Uprave carina, tokom ljetnje sezone, zaplijenjene su značajne količine narkotika i druge robe.

Izvor: CDM