Genci Nimanbegu: Albanci mogu do tri mandata

September 29, 2012   | news

Na oktobarskim izborima realno je očekivati tri mandata za albanske partije što je i najviše što se može dobiti na osnovu takozvane afirmativne akcije, to jest, zbrajanja lista koje će dobiti preko 0,7 odsto glasova, saopštio je juče Genci Nimanbegu, poslanik albanske partije Nova demokratska snaga – Forca.
On je u razgovoru za „Dan” istakao da je učešće Demokratske partije socijalista (DPS) u albanskom biračkom tijelu u opadanju.
Nimanegu predvodi koaliciju „Za jedinstvo”, koju čine Forca, Građanska inicijativa i Pokret Perspektiva. Ovu koaliciju, osim Nimanbegua, vodiće i i Vaselj Siništaj.
– Na oktobarskim izborima realno je očekivati tri mandata za albanske partije što je i najviše što se može dobiti na osnovu takozvane afirmativne akcije, to jest zbrajanja lista koje će dobiti preko 0,7 odsto. Ali, ako bude lista koje neće proći kvalifikacioni prag, moguće je da se tri mandata neće dobiti. U prošlom sazivu Skupštine Crne Gore, albanske partije imale su četiri mandata, dok je DPS-u pripao jedan mandat. Tako da je to manje za jedan, pa čak i dva mandata za albanske partije – upozorio je Nimanbegu.
Prema izbornom zakonodavstvu, za potvrđivanje manjinskih lista sa učešćem do 15 odsto od ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori potrebno je najmanje hiljadu potpisa birača. Ko zastupa manjine kojih ima do dva odsto obavezan je da prikupi 300 potpisa. Dvije partije koje zastupaju isti narod mogu zajedno konkurisati za mandate pod povlašćenim uslovima, ali dva različita naroda nije moguće kombinovati.
U slučaju da nijedna manjinska lista ne osvoji tri odsto, a pojedinačno dobiju najmanje 0,7 važećih glasova, liste zastupnika jednog naroda mogu zbrojiti glasove. Na taj način mogu se dobiti najviše tri mandata. Dodatno pravo rezervisano je za pripadnike hrvatskog naroda, pa će najuspješnijoj hrvatskoj listi koja mora osvojiti minimalno 0,35 odsto glasova, pripasti jedan mandat.
Na pitanje da li misli da većina Albanaca u Crnoj Gori vjeruje u predizborna obećanja DPS-a, Genci Nimanegu je istakao da je na prošlim izborima potvrđeno da Albanci u Crnoj Gori glasaju za albanske partije.
– Učešće Demokratske partije socijalista u albanskom biračkom tijelu je u opadanju. Opština Malesija je sada na dnevnom redu ne samo zbog obećanja DPS-a, već i zbog upornog i kvalitetnog institucionalnog djelovanja Force i Građanske inicijative – rekao je Nimanbegu.
On je naglasio da su Forca i Građanska inicijativa podnošenjem predloga izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji, i elaborata o opravdanosti opštine Malesija, obavezali Vladu zakonskim odredbama da se pokrene procedura o sticanju statusa opštine Malesija.
– S druge strane, za razvojne projekte u opštini Ulcinj bilo je dosta vremena i ništa nije urađeno. Štaviše, ekonomija je lošim privatizacijama uništena – zaključio je Nimanbegu.
M.V.

Do albanskog ujedinjenja u EU
Na pitanje je li ideja Velike Albanije, ili Prirodne Albanije, politički mrtva, Genci Nimanbegu je naglasio da će Albanci biti ujedinjeni u EU.
– Forca ima jasan stav – ujedinjenje Albanaca će se obaviti u Evropskoj uniji – kazao je Nimanbegu.
Izvor: DAN