Fatmir Đeka: Poslije izbora samo sa onima koji su priznali Kosovo

October 9, 2012   | news

Nosilac liste Albanske koalicije Demokratske partije, Albanske alternative i DSCG Fatmir Đeka kazao je da je prirodno da ta lista nakon izbora može da pravi koaliciju samo sa onim snagama koje su priznale nezavisno Kosovo, koje su brinule o kosovskim izbjeglicama i koje su za evropske integracije.

“Albanci u Crnoj Gori su pokazali da su faktor stabilnosti i lojalni građani i da poštuju pravnu državu. Oni su dali puni doprinos u stvaranju nezavisne Crne Gore. Zbog toga je i odgovornost državnih vlasti prema Albancima velika i oni očekuju od države realizaciju svojih zahtjeva”, kazao je Đeka u razgovoru za “Vijesti”.

On je rekao da će svaka odluka o eventualnom ulasku u Vladu biti donijeta u najvišim organima Demokratske partije i u dogovoru sa koalicionim partnerima, poštujući program i interese Albanaca u Crnoj Gori. Đeka je podsjetio da je Albanska koalicija objavila svoj izborni program, „koji je sveobuhvatan“.

“U njemu se nalaze svi naši prioriteti, počevši od političkih prava pa do konkretnih projekata iz oblasti ekonomije, turizma, poljoprivrede, saobraćaja, kulture, zapošljavanja i socijalnog staranja, sporta, civilnog društva, žena, mladih, dijaspore, saradnje sa Albanijom i Kosovom. Naš program je uglavnom vezan za područja u kojima žive Albanci. Mi smo svjesni da sami ne možemo realizovati izborni program, ali ćemo se snažno zalagati za njegovu realizaciju”, kazao je Đeka.

Između ostalog, kako je rekao, ta partija zalagaće se za stvaranje punopravne opštine Tuzi, proporcionalnu zastupljenost Albanaca u državnim institucijama i organima, za otvaranje puta Podgorica-Plav preko Albanije i nastavak prema Kosovu, pretvaranje graničnog prelaza u Sukobinu i za robni promet.

“Istina je da nije došlo do koalicije svih albanskih partija i drugih subjekata, ali mi kao partija i kao Albanska koalicija, ne snosimo odgovornost zbog toga. To je za nas sada prošlost i mi smo sada orijentisani u postizanju što boljih rezultata na parlamentarnim izborima. Kao Demokratska partija očekujemo da postanemo parlamentarna stranka a kao koalicija da budemo najjača Albanska lista”, kazao je Đeka navodeći da je njegova lista otvorena za pregovore kao i da je bilo neformalnih pregovora sa DPS-om.

Samir Adrović
Vijesti online

4