Bošnjačka stranka, HGI i Forca zajedno pregovaraju

October 18, 2012   | news

Čelnici Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović, Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marija Vučinović i izborne liste Forca “Za jedinstvo” Nazif Cungu dogovorili su zajednički nastup u pregovorima oko formiranja buduće parlamentarne većine sa eventualnim koalicionim partnerima.

To je “Vijestima” potvrdio funkcioner BS Suljo Mustafić, koji je istakao da su se čelnici tri stranke dogovorili da u narednim danima rade na zajedničkoj platformi, u kojoj će, kako je kazao, biti utemeljeni “zajednički interesi tri naroda u Crnoj Gori”.

“I ovih partija kao njihovih legitimnih političkih predstavnika u Crnoj Gori”, rekao je Mustafić.

BS je na parlamentarnim izborima, održanim u nedjelju, osvojila tri mandata, a HGI i Forca po jedan.

Igor Pejović
Vijesti online

BS traži mjesto vicepremijera

Bošnjačka stranka, Forca i Hrvatska građanska inicijativa dogovorile su se juče da zajedno nastupe u pregovorima sa koalicijom Evropska Crna Gora – potvrdio je Pobjedi član Glavnog odbora Bošnjačke stranke i poslanički kandidat Suljo Mustafić. Mustafić je rekao da su te tri partije, koje su zajedno osvojile pet mandata (BS-tri, a HGI i Forca po jedan) dogovorile platformu, koja će bito konačna u nedjelju, a sa kojom će ići u pregovore prvo sa koalicijom “Evropska Crna Gora, a potom i sa Demokratskim frontom, sa kojim su, kako je rekao, značajno manje šanse da formiraju postizbornu koaliciju.

– Bošnjačka stranka i Forca su inicirale platformu, a HGI je našu ideju od prvog trenutka prihvatila. Naš dogovor je važan i za manjinske narode i za Crnu Goru. Prvo pružamo ruku jedni drugima, a to je jaka poruka Evropskoj uniji, ali i prema Albaniji i Kosovu. Ovim dogovorom jačamo koheziju unutar Crne Gore i njenu saradnju sa susjedima. Imaćemo podršku SAD, Hrvatske, Albanije, Turske, kazao je Mustafić.

Mustafić je pojasnio da će Platforma biti sastavljena od sistemskih, najvažnijih interesa za manjinski narod u Crnoj Gori.

– Tražićemo da se ispune naši suštinski zahtjevi, među kojima je, prije svega, proporcionalna zastupljenost u državnoj upravi, sudstvu, tužilaštvu… Nije sporno ni da u tim institucijama budu Bošnjaci ili Albanci iz DPS-a, samo da se ispoštuje proporcionalna zastupljenost. Nijesu nam bitne funkcije i resori, to nam je u drugom planu.

Pregovarački kapaciteti su sada značajno veći. kaže dalje Mustafić. – Pokazali smo svoju autentičnost. Sama činjenica da smo u Rožajama dobili više glasova nego DPS i SDP zajedno, tu autentičnost niko više ne može dovesti u pitanje. Samim tim, smatramo da Bošnjaci mogu u pregovorima tražiti više od onoga što nam je do sada pripadalo. Nijesmo megalomani, niti ćemo ucjenjivati bilo koga, već ćemo biti realni.

Bošnjačka stranka smatra da treba da im pripadne mjesto potpredsjednika Vlade ili Skupštine.

– Mislim da smo potrebni vlasti u narednom periodu u svemu što očekuje Crnu Goru, realno je da vladajuće partije ne spuštaju cijenu manjinskim i da uvaže njihovu snagu, ali i bezrezervnu podršku i lojalnost svemu što je dobro u državi, rekao je član Glavnog odbora Bošnjačke stranke Suljo Mustafić u intervjuu Pobjedi.

Pobjeda