Globarević glasao da DUA dobije mandat Fronta

October 20, 2012   | Ngjarjet - Events

Foto: Vijesti

Predstavnik Socijalističke narodne partije u Državnoj izbornoj komisiji Borislav Globarević glasao je na jučerašnjoj sjednici za prigovor kojim je Demokratska unija Albanaca tražila da joj se dodijeli mandat. Prigovor je, međutim, većinom glasova odbijen, tako da DUA neće dobiti mandat koji bi joj, da je žalba prihvaćena, bio dodijeljen na uštrb Demokratskog fronta. Za razliku od Globarevića, njegov partijski kolega, koji je član i sekretar DIK-a Milisav Ćorić glasao je, prema saznanjima “Dana”, protiv davanja mandata DUA.
U izjavi za „Dan”, Globarević je potvrdio da je glasao za usvajanje prigovora DUA, uz tvrdnju da se davanje mandata toj partiji ne bi odrazilo na ukupan broj mjesta opozicije u parlamentu.
– Tačna je informacija da sam glasao da DUA dobije poslanički mandat. Manjinski narodi nijesu jednaki kada je u pitanju broj glasova potreban da se pređe cenzus. Neki to mogu sa manjim procentom, a neki moraju da imaju tri odsto. To je bio razlog što sam glasao za, sa aspekta pravičnosti i duha zakona. I na sjednici Komisije sam rekao da bi trebalo da sve manjine pod istim uslovima ostvaruju pravo na mandate u Skupštini. Davanje mandata DUA ne bi trebalo da utiče na broj opozicionih mjesta u Skupštini, bar je tako obrazlagano, imajući u vidu da su mandati već preliminarno utvrđeni –saopštio je Globarević.
Prema saznanjima „Dana”, osim predstavnika SNP-a, prigovor DUA podržali su samo predsjednik DIK-a Ivica Kalezić i predstavnik HGI Jurica Žarković.
Predstavnici vlasti su i na nedavnoj sjednici prilikom utvrđivanja preliminarnih rezultata izbora pokušali da kroz tumačenja izbornog zakona obezbijede da DUA uđe u parlament, ali taj predlog, po kojem bi DF imao 19 poslaničkih mandata umjesto osvojenih 20, nije dobio neophodnu većinu.
Portparol DIK-a Slavka Maraš potvrdila je za „Dan” da je prigovor DUA odbijen kao neosnovan. Objasnila je da DUA, kada dobije rješenje o odbijanju prigovora, ima pravo da podnese žalbu Ustavnom sudu.
DUA je u srijedu podnijela prigovor DIK-u na rezultate izbora jer smatraju da im je mandat oduzet usled neadekvatnog tumačenja izbornog zakona.
Komentarišući odluku DIK-a da odbije njihov prigovor na rezultate izbora, lider DUA Mehmet Zenka rekao je da su Albanci prevareni.
Kako najavljuje, kada dobiju rješenje DIK-a, uložiće žalbu Ustavnom sudu, „u nadi da će bar kod njih prevagnuti duh prava”.
–Ako ne bude tako, ima i drugih instanci – ovu stvar ćemo istjerati do kraja. Albanci se neće pomiriti sa ovom krađom glasova. Ako neko misli da će se sve na ovome završiti, grdno se prevario – poručio je Zenka.

V.R.

Zenka: Albanci pokradeni

–Desilo se ono čega smo se plašili, a to je da su članovi DIK-a odlučivali po partijskom nahođenju, a ne po principu pravnog tumačenja izbornog zakona. Preovladao je duh partija i njihovo nastojanje da sačuvaju svoje mandate. Albanci ovakvom odlukom nijesu samo opštećeni, nego su pokradeni i prevareni, jer im je oduzeto prirodno pravo predstavljanja svog naroda –poručio je Mehmet Zenka.
Tvrdi da prema Albancima u Crnoj Gori nije primijenjena afirmativna akcija već diskriminacija. Takvu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da su albanske partije na parlamentarnim izborima osvojile 12.400 glasova a imaće samo dva mandata.
–Jedan mandat Albance sada „košta” preko 6.000 glasova. Pitam javnost i pravne stručnjake kakva je to afirmativna akcija – kaže predsjednik DUA.

Izvor: DAN

2