Šoć: Osnovana žalba DUA Ustavnom sudu

October 21, 2012   | Ngjarjet - Events

Žalba Demokratske unije Albanaca (DUA) Ustavnom sudu, kojom se traži da se toj stranci dodijeli mandat, osnovana je, jer glasovi manjinskih partija treba da ostanu na njihovim izbornim listama, a ne da idu građanskim partijama, smatra advokat Dragan Šoć.

Državna izborna komisija je u četvrtak odbila žalbu DUA na rezultate izbora, a lider stranke Mehmet Zenka kazao je da će se žaliti Ustavnom sudu jer smatra da je DUA oduzet mandat neadekvatnim tumačenjem Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Šoć je kazao da je žalba DUA osnovana, ocjenjujući da nema nikakvog razloga da se pozitivna diskriminacija ne sprovede do kraja,”kada je Ustavom usmjerena na afirmaciju manjinskih naroda”.

“Potrebno je da se svi glasovi manjina skoncetrišu zajedno, i kao što postoji Dontov količnik po kojima glasove mandata partija koje nijesu ušle u parlament dobijaju stranke koje osvoje najviše glasova“, rekao je Šoć agenciji MINA.

Šoć je kazao da se teorijski moglo desiti da Albanska koalicija i Forca koje su osvojile po mandat, ne dobiju potrebu većinu za ulazak u parlament na osnovu cenzusa kojeg propisuje Izborni zakon.

„A oni po sadašnjem cenzusu od 0,8 odsto ne bi dobile mandat, što bi značilo da nijedna albanska stranka ne bi bila zastupljena u novom skupštinskom sazivu, a to nije smisao odredbi o pozitivnoj diskriminaciji“, pojasnio je on.

Šoć je kazao da odredbe iz Ustava i Izbornog zakona treba tumačiti šire nego što je to uradila Državna izborna komisija, dodajući da glasovi manjinskih partija ne smiju da se “prelivaju” građanskim partijama.

„Ako su manjinske stranke izuzete od opštih pravila nema nikakvog razloga da propisi u vezi prelivanja glasova važe za njih. Oni koji su se prijavili za manjinsku listu ne treba da se podvrgaju tom pravilu“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ako je manjinska partija ostala „ispod crte“ ti glasovi ne bi smjeli da idu nikom osim manjinskim listama.

Zakonska odredba, kaže Šoć, dozvoljava i jedan i drugi pristup, „ali je pitanje je da li ćete ići na usko tumačenje, ili će se odredba shvatati u kontekstu ustavnog pravila i smisla pozitivne diskriminacije“.

„Ustavotvorac je htio da valorizuje na najbolji mogući način svaki glas manjina. Ta logika govori da glasovi koji su ostali ispod cenzusa treba da se pripišu manjinskim listama, a ne da 500 glasova Albanske omladine donese mandat Demokratskoj partiji socijalista, Demokratskom frontu ili nekoj drugoj partiji“, zaključio je on.

Analitika – Informativni Portal

1