NSA: Odluka DIK-a i Ustavnog suda štetna za Albance u Crnoj Gori

October 23, 2012   | news

Nacionalni Savjet Albanaca (NSA) u Crnoj Gori smatra da je Odluka Državne izborne komisije i Ustavnog suda o nepriznavanju poslaničkog mandata Demokratskoj Uniji Albanaca diskriminirajuća i veoma štetna za albance u Crnoj Gori, saopštio je sekretar NSA Tahir Tahiri.

NSA, u saopštenju dostavljnom Portalu Analitika koje potpisuje Tahiri, ističe da DIK, pogrešnom interpretacijom Izbornog Zakona, postupio suprotno principima pozitivne diskriminacije.

– Ovakvom interpretacijom Zakona, pokazalo se da je on diskriminajući i u njegovom implementaciji, i da su prethodna rješenja, i već do tada stečena prava, bile povoljnije za albance. u i relevantni faktori albanaca, to jest političke partije albanaca i Nacionalni Savjet albanaca u Crnoj Gori, usprostavili se donošenju Zakona, smatrajući da je štetan za albanski narod u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.

Dalje se konstatuje da se time što je odluku DIK-a, potvrdio i Ustavni sud Crne Gore, potvrđuje da politika dominira nad pravom i pravnom državom, i „time još jednom stavljeno do znanja da Albanci u Crnoj Gori, kao autohton narod, nijesu ravnopravni sa ostalim gradjanime države gdje žive“.

– NSA-a takodje smatra, da za ovakav epilog izbornog rezultata,ipak dio odgovornosti snose i političke partije albanaca u Crnoj Gori ili neke od njih, koje nijesu pokazale spremnost i volju da se ujedine i nastupaju sa jednom jedinstvenom izbornom listom. NSA zahtjeva od budućeg Parlamenta i Vlade, da što prije pristupe izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji će omogućiti da svi usvojeni glasovi jedne nacionalne izborne liste uzimaju u obzir za obračun mandata dotične nacionalne manjine, kako bi omogućio usvajanje onoliko mandata koji odgovara proporcionalnom broju stanovništva jedne nacionalne manjine, u konkretnom slučaju, albanaca u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.

 Analitika – Informativni Portal