“Kaljaja”: Stari grad Ulcinja mora u UNESCO

November 2, 2012   | news

Predsjednik NVO “Kaljaja” Ismet Karamanaga pozvao je sve buduće albanske poslanike u republičkom parlamentu da realizuju ideju o uvrštavanju ulcinjskog Starog grada u UNESCO.

On je poručio i lokalnoj vlasti da se više angažuju u Starom gradu, podsjećajući na brojne probleme sa kojima se nose mještani drevnog utvrđenja.

“Mnogo se više moglo i moralo uraditi na revitalizaciji infrastrukture u Starom gradu. Javna rasvjeta, vodovod i kanalizacija, kaldrmisanje ulica, odnosno nastavak projekta koji je rađen 2006, otvaranje i izgradnja dijela puta prema Limanu, te raščišćavanje ruševina od katastrofalnog zemljotresa iz još davne 1979. i dalje čekaju”, smatra Karamanaga.

Tvrdi da je infrastruktura toliko zastarjela i dotrajala da je potpuno neadekvatna savremenim uslovima života i podsjeća da u Starom gradu ima puno gradnje koja je u suprotnosti sa pravnim normama i propisima koji vladaju u takvim sredinama kao što su spomenici kulture prve kategorije.

“Nedovrešeni objekat u donjem dijelu Starog grada ne uklapa se u cjelokupni ambijent i zato molimo nadležne institucije da se konačno oglase, pronađu vlasnika i primoraju ga da nastavi gradnju ili da pronađu adekvatno rješenje. Ovakva gradnja nas sve više udaljava od UNESCO-a”, ocijenio je on i dodao da, i pored takve devastacije, u Starom gradu postoje mjesta kao što su gornji dio Citadele, Slavni trg robova ili trg Servantesa, zatim kula Baošića, Ilinske zidine i mjesta gdje je smješten muzejski kompleks, koja su potpuno nedirnuta i koja se i danas mogu naći pod svjetskom baštinom UNESCO-a.

Samir Adrović
Vijesti online